Een reis langs de Afrikaanse wijnen

                                          

In de afgelopen jaren is Afrika het beloofde land van wijn geworden. De reputatie en kwaliteit van de wijngaarden van Zuid-Afrika zijn bekend, maar het continent als geheel ervaart een ware wijnrevolutie.

Als we het echter over Afrika en wijn hebben, is het goed om te onthouden dat in veel gebieden van het continent alcoholische dranken verboden zijn door religie, en om deze reden heeft de productie en handel van wijn zich nooit zo ontwikkeld als in andere delen van de wereld.

Stap aan boord en reis met ons mee naar het Afrikaanse continent … Net op tijd om dit artikel te lezen!

Zuid-Afrika

De staat Zuid-Afrika is ongetwijfeld het beroemdste – en meest gewaardeerde – gebied van het continent voor zijn wijnen. Wijnbouw wordt hier al sinds 1600 beoefend, toen het werd geïntroduceerd door de Nederlanders die zich bezig hielden met de handel tussen Europa en het Oosten. Het waren toen de Franse en Nederlandse Hugenoten – die Europa ontvluchtten na de herroeping van het Edict van Nantes door de Franse soeverein Louis XIV – die in 1680 wijngaarden en boomgaarden tot de belangrijkste hoofdrolspelers van de economie van het land maakte.

Er zijn in Zuid-Afrika drie zeer belangrijke wijngebieden, die tegenwoordig de wereldmarkten veroveren. De eerste, de oudste, is Constantia, gelegen aan de Kaap de Goede Hoop, waar de eerste Zuid-Afrikaanse wijnmakerij werd opgericht in 1685. deze wordt opgevolgd door Stellenbosch, ook beroemd om zijn versterkte wijnen, enPaarl, waar mousserende wijnen en brandewijnen worden geproduceerd.

Tegenwoordig is de wijnstok in de meeste gecultiveerde wijnen van Zuid Afrika de Chenin Blanco, hier Steen genoemd, die gewonnen wordt voor Chardonnay, Sauvignon, Riesling, Colombard en Cape Riesling, die het meest bekend is als Muscat of Alexandria. Onder de rode, daarentegen, vallen Cabernet Sauvignon, Cinsault, Merlot en Shiraz op. Pinotage is ook erg belangrijk, een lokale variëteit die wordt verkregen door Cinsault en Pinot Noir te kruisen.

Tanzania

Tanzania is recentelijk de wijnsector binnengetreden. In 2002 besloot een ingenieur uit Verona, Fiorenzo Chesini, aanzienlijke middelen te investeren in een project ter bevordering van lokale producenten. Dankzij de investeringen van Chesini zijn avant-garde magazijnen gebouwd in het hart van de regio Dodoma, gelegen op een plateau tussen 1.100 en 1.200 m hoog in het midden van het land.

Van de wijnhuizen van de stad Hombolo ontvangen we kwaliteitswijnen, intens en exotisch die niets te min zijn ten opzichte van die andere landen en continenten. De Tanzaniaanse wijngaarden bevatten voornamelijk Marzemino-, Teroldego-, Aglianico- en Syrah-druiven, rassen die eerder werden geïntroduceerd door Europese missionarissen.

Kenia

Kenia blijft koploper in de wijnproductie. Momenteel zijn die, gemaakt met Colombard- druiven geproduceerd in het gebied van Lake Naivasha, ten noordwesten van Nairobi, de beste.

Als je iets heel typisch wilt proberen, dan moet je mnazi proberen, een witachtige wijn gemaakt van kokospalm. Kokoswijn wordt gemaakt door het sap van de palm te fermenteren en heeft een vrij zure smaak. We moeten u echter waarschuwen: mnazi lijkt niet te voldoen aan de smaak van de meeste Europese reizigers!

Ethiopië

Helaas is de oorsprong van de wijnbouw in Ethiopië gekoppeld aan een zwarte pagina in de geschiedenis, die van het Italiaanse kolonialisme in Abessinië. De Italiaanse bezettingstroepen begonnen in feite de wijngaard bij de hoofdstad Addis Abeba te cultiveren om lokaal wijn te produceren. Na de onafhankelijkheid van Italië (1947) werd de wijnproductie genationaliseerd en stagneerde gedurende meerdere jaren.

Dit was tot 2012, toen de Franse reus Castel, op uitnodiging van voormalig president Meles Zenawi, besloot te investeren in de ontwikkeling van de wijnbouw in Ethiopië. Uit Frankrijk kwamen de druiven Syrah, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon, die hun ideale omgeving lijken te hebben gevonden in de Ethiopische hooglanden en groene valleien.

Noord-Afrika

De Marokkaanse wijnen zijn meestal rood. Het meest gecultiveerde gebied met wijngaarden is dat van de Meknes-vallei, ten westen van Fez en ligt ongeveer 600 m boven de zeespiegel. Andere wijngaarden zijn te vinden aan de kust, in de steden Rabat en Casablanca, en in de bergen van de Atlas-keten.

Tunesië is zelf ondertussen gespecialiseerd in witte wijnen van hoge kwaliteit. Tunesië is een van de weinige Afrikaanse landen waar de wijnbouw een diepe oorsprong heeft: muscat werd hier al verbouwd en er werd wijn geproduceerd door de Feniciërs.

Egypte was een must tijdens onze tour. De teelt en productie van Egyptische wijn heeft een lange traditie, zoals blijkt uit de hiërogliefen die de graven van de farao’s sieren en de schriftelijke documenten die zijn gevonden door archeologen. De Nijldelta werd door de oude Egyptenaren intensief met wijngaarden gecultiveerd en wijn was de nobele drank van de edelen. Volgens de legende was het God Osiris zelf die de mens leerde om wijn te produceren.

Mettertijd is de Egyptische wijnbouw echter gestopt (ongeveer 90% van de bevolking is moslim). Tegenwoordig lijkt er bij sommige lokale producenten de bereidheid te zijn om te investeren in de productie en export van wijnen – wit, rood en rosé – om Egypte op een internationale concurrentiepositie te brengen.

Goed, bent u niet nieuwsgierig? Breng het “Afrika” van Toto tot het uiterste en begin dit geweldige continent te ontdekken via het wijnglas!

Verhoudingen met de Arabische keuken

De Arabische keuken wordt gekenmerkt door zijn licht kruidige en overtuigende smaak. In vergelijking met andere gerechten is het geen lichte kost, maar bepaalde gerechten kunnen dit effect van zwaarheid verminderen. Natuurlijk, als we meer dan nodig eten, kunnen we spijsverteringsproblemen krijgen. Laten we eens kijken wat de verhoudingen zijn met Arabisch eten.

Hoe combineert U de Arabische gerechten

Het is noodzakelijk om de enigszins bitterzoete, zoute, suikerachtige en pittige smaken van dit soort recepten te neutraliseren met wijnen die deze smaken verzachten, maar wis ze niet, want het biedt echt een grote rijkdom aan smaak aan. Er moet ook worden opgemerkt dat dit voedsel traditioneel niet vergezeld wordt door wijn om religieuze redenen.

Witte wijnen

Als het gaat om het combineren met sommige sauzen en crèmes, zoals de traditionele hummus, dan is het beter om te kiezen voor een witte wijn, omdat de frisheid het gerecht, dat meestal samen wordt gegeten met een speciaal brood, lichter zal maken. In dit geval wordt een type witte Chardonnay-wijn aanbevolen.

Arabisch eten en combinaties

Een ander soort witte wijn om met dit voedsel te combineren is de Sauvignon Blanc. Het is de keuze bij shoarma, rijst, bulgur, tabouleh of salades met kruiden. Maar dit zijn niet de enige witte die goed gaan met zowel de eerste gangen als met de tweede. Ook een fruitige Verdejo en Rueda moeten vermeld worden.

Rode wijn

In dit geval zou het bij het vlees zijn. En de beste wijnen die bij het Arabische eten passen, zijn Merlot, Malbec of Riojas. Deze rode wijnen zijn duidelijke alternatieven voor deze keuken zonder dat deze de pittige accenten of specerijenaroma’s verwijderen die zo goed smaken. Bovendien hebben ze de voorkeur bij schapenvlees.

Arabisch eten en koppelen

Aandacht voor de Carménère, van Franse oorsprong, die een fijn aroma van kruiden, een vleug van fruit en aanwezigheid van groene en rode paprika vertoont. Dit is de reden waarom hij door veel specialisten wordt aanbevolen om duidelijk te maken dat specerijen duidelijke hoofdrolspelers zijn bij dergelijke gerechten. Op deze manier worden zowel jonge als andere ouder wordende rode wijnen aanbevolen, met smaken en geuren van noten zoals kersen- en vanille nuances.

Rosé’s

Voor sommige soorten rijstgerechten, vooral die groenten of fruit bevatten, is het niet slecht rosé-wijnen te schenken.

Sherry

Deze wijn biedt een optimaal tegenwicht voor vele oosterse gerechten en vooral in de Arabische. Het gaat goed samen met kip-curry, net als met de traditionele tajín die meestal groenten, vis, kip, rijst en andere ingrediënten bevatten.

Bier

Sommige gerechten zoals kebab worden meestal niet gecombineerd met wijn. Voor deze en andere gerechten, iets sneller om te bereiden en te eten, wordt meestal bier geadviseerd. Omdat zijn frisheid verschillende nuances aan de smaak geeft.

<img title=”San Marzano Il Pumo Primitivo Salento 2018″ src=”https://media-verticommnetwork1.netdna-ssl.com/wines/san-marzano-il-pumo-primitivo-salento-1475944-s506_d.jpg” alt=” TAGS:San M

 TAGS:Juan Gil Etiqueta Plata 2017

Juan Gil Etiqueta Plata 2017

Het wordt gezien als een van de beste wijnen van middelbare leeftijd uit de Jumilla-regio.

 TAGS:Alceño Syrah Premium 50 Barricas 2015

Alceño Syrah Premium 50 Barricas 2015

Uit de wijnkelders van Bodegas Alceño ontvangen wij Alceño Syrah Premium 50 Barricas 2015

Wijn waar je geen hoofdpijn van krijgt

 TAGS:undefinedHoewel het niet algemeen geldt, krijgen sommige mensen na het drinken van wijn hoofdpijn. Dit is te danken aan allergische reacties veroorzaakt door histamine van de druivenfermentatie. Iets dat men doorgaans steeds meer doet in veel wijnen.

Maar nu zal iedereen wijn kunnen drinken omdat er een wijn is ontwikkeld die zonder dit molecuul, histamine gemaakt is. Deze wijn is geproduceerd met het onderzoek door de Polytechnic University of Madrid (UPM) en de Universiteit van Valencia, en heeft grote impact gehad omdat deze is gepubliceerd in de International Journal of Food Microbiology.

Om dat te bereiken, gaat men van de basis uit dat geselecteerde autochtone bacteriën op een natuurlijke manier erin slagen de populaties van histamine producerende bacteriën te verdringen, die de allergieën kunnen veroorzaken. Dus in de fermentatie ontstaat deze samenstelling dan niet.

Blijkbaar veroorzaakt histamine veel allergische reacties, zoals daling van de bloeddruk, roder worden van de huid en hoofdpijn dat normaal gesproken vervelend is en maakt dat veel mensen nee zeggen tegen het drinken van wijn. Eerlijk gezegd is deze nieuwe wijn een goede vondst, aangezien histamine in toenemende mate wordt gebruikt bij de productie van wijnen en misschien niet nodig zou zijn, zoals aangetoond door dit onderzoek.

Degenen die verantwoordelijk voor het onderzoek zijn verklaren dat vermindering van  histaminegehaltes gunstig is voor de voedselveiligheid van wijn.

Over het onderzoek

Om deze wijn te vinden, die men ongeveer in 2010 begon te promoten, werden twee  voorraden met identieke kenmerken gebruikt. Terwijl in de eerste een malolactische fermentatie werd uitgevoerd met stammen van melkzuurbacteriën die geen histamine produceerden, werd de tweede voorraad wel zoals gewoonlijk uitgevoerd. Beetje bij beetje heeft er een biologisch proces plaatsgevonden van natuurlijke verplaatsing van bacterién die minder biogenen produceren.

 TAGS:Pazo Señorans 2016Pazo Señorans 2016

Pazo Señorans 2016: Een wijn witte beoordeeld met 3,9 punten uit 5 volgens de klanten van Uvinum en beschikt bovendien over scores voor robert parker cijfer: 91, wine spectator cijfer: 91 en penin: 92. 

 

 TAGS:Matsu el Pícaro 2018

Matsu el Pícaro 2018

Matsu el Pícaro 2018, jong en zacht dat ons een ander gezicht van D.O Toro laat zien.

Wijn helpt bij het verkleinen van de kans op sterfte

De voordelen van wijn zijn talrijk: het vermindert het cholesterolgehalte en voorkomt het risico op hartaandoeningen. En nu, bovendien, dankzij een studie, wordt geconcludeerd dat het de kans op sterfte kan verkleinen. Het onderzoek benadrukt dat wijn die als onderdeel van een ontstekingsremmend dieet wordt gedronken, kan bijdragen aan het terugdringen van de kans op sterfte door welke oorzaak dan ook.

Volgens een onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Warschau (Polen) en gepubliceerd in het Journal of Internal Medicine, is het consumeren van voedingsmiddelen en dranken met ontstekingsremmende eigenschappen erg belangrijk wanneer we het hebben over het verminderen van het risico van overlijden van een persoon.

Ontstekingsremmend dieet

Onderzoekers hebben vastgesteld dat een ontstekingsremmend dieet (bestaande uit groenten, fruit, ontbijtgranen, kaas, olijfolie, noten, chocolade, thee en koffie) goed is om de kans op sterfte door welke oorzaak dan ook te verminderen. Dus, het gebruik van gematigde hoeveelheden wijn levert ontstekingsremmend gedrag in het lichaam op en is weldadig voor de gezondheid. Feitelijk raadt het mediterrane dieet de inname aan van veel van deze voedingsmiddelen  en vooral dat U een glas rode wijn per dag mag drinken.

wijn en het risico om te sterven

In de studie analyseerden ze bijna 70.000 mensen van beide geslachten, in de leeftijd van 45 tot 83 jaar, uit Zweden. Volgens deze studie laat het immuunsysteem een ​ontsteking ontstaan wanneer het lichaam wordt geconfronteerd met een potentiële bedreiging, zoals een schadelijke chemische stof of bacteriën. Dit proces kan problematisch worden wanneer de ontsteking verandert in de voorbestemde toestand van het lichaam.

Ze zagen dat degenen wiens dieet vol ontstekingsremmende elementen zaten 18% minder kans hadden om te sterven aan welke oorzaak dan ook dan degenen die minder van die producten consumeerden. De studie toonde ook aan dat rokers die een ontstekingsremmend dieet volgden, grotere overlevingskansen hadden.

Andere voordelen van wijn

kwam het risico om te sterven

  • Verhoogt de endorfines. Als we wijn drinken, komen  endorfines vrij en we ervaren een zeer aangenaam ontspannen gevoel.
  • Antioxidanten. De polyfenolen in de druiven zorgen voor een echt krachtige anti-oxiderende werking. Dit vertraagt ​​de veroudering van de zich vernieuwende huid en ze is soepeler en jonger dan ooit.
  • Bestrijdt urineweginfecties. Dankzij de hoeveelheid vitamines en mineralen die het al bevat, voorkomen antioxidanten dat bacteriën zich aan onze blaas of nieren hechten. Dit optimaliseert het filteren en zuiveren van deze organen.

Rioja vs Ribera

 TAGS:undefined

Het zou misschien een nogal veelbesproken thema kunnen lijken, maar onlangs hebben enkele klanten me nog de vraag gesteld en het is waar dat ik deze vaak hoor. Wat is het verschil tussen de Rioja en de Ribera de Duero-wijnen? Bovendien blijkt uit ervaring dat de daarop volgende vraag meestal over het prijsverschil ertussen gaat. Dus voor de tweede editie van het tijdschrift Click & Drink van Uvinum dacht ik dat het een onderwerp zou zijn om opnieuw op te nemen, zonder te vergeten dat Kerstmis nadert en dat we moeten denken over de wijnen die we zullen openen voor het vieren ervan.

De twee bekendste herkomstaanduidingen (denominación de origen) in Spanje en meest verkochte zijn zonder twijfel Rioja en Ribera del Duero. Niet alleen in Spanje, maar ze zijn ook wereldwijd bekend om hun rode wijnen. Elk heeft zijn eigen aanhang die erg moeilijk tot elkaar te brengen zijn. Maar wat zijn de verschillen tussen beide rode wijnen? Om deze wijnen te begrijpen, moet ik een aantal “saaie” verschillen uitleggen. Voor we verder gaan met de plezierige.

De oprichting

Rioja heeft een herkomstaanduiding (denominación de origen (D.O.)) sinds 1925 en verwerft in 1991 de titel Gekwalificeerde Herkomstaanduiding (Denominación de Origen Calificada(D.O.C.)), dat wil zeggen van zeer hoge kwaliteit. De Ribera del Duero is een veel jongere D.O. die erkend werd in 1982.

De geografische ligging

Het productiegebied van D.O.C. Rioja ligt in het noorden van Spanje, aan beide oevers van de rivier Ebro, voornamelijk in de autonome regio’s La Rioja en Baskenland verdeeld in drie geografische sub denominaties: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja. Er zijn 63.593 hectare wijngaarden die tussen 280 en 300 miljoen liter produceren (90% rode, 5% wit en 5% rosé).

Het productiegebied van de D.O. Ribera del Duero strekt zich uit over het zuid-oosten van Castilla y León, voornamelijk in de provincies Burgos, Segovia, Valladolid en Soria. Het zijn 22.320 hectare wijngaarden die ongeveer 130 miljoen liter (98% rode, 2% rosé) produceren.

Bij de geografische ligging is niet alleen de afbakening van de gebieden van belang, maar ook de bodem of het “terroir” en het klimaat van elk gebied. Het zijn onder andere de bodems en het klimaat die de kwaliteit van de wijn markeren.

In de D.O.C. Rioja is in het algemeen voor de 3 productiezones het klimaat een gematigd landklimaat, in het geval van de Rioja Baja is het bijna mediterraan. De milde temperaturen maken een langzame en zorgzame rijping van de druif mogelijk. De denominatie bezit een diversiteit aan bodems, maar kalkhoudende, ijzerhoudende en bodems in rivierbeddingen zijn de drie meest voorkomende.

De D.O. Ribera del Duero heeft een extreem landklimaat met heel weinig neerslag. De winters zijn koud met ijzige winden, en de zomers heet met droogte maar met lage nachttemperaturen. Dit heeft als gevolg dat de druif sneller rijpt en meer verzadigd is. De bodems zijn nogal divers in de D.O. hoewel kalksteen overheerst.

De druivensoorten

De belangrijkste soort druif geteeld in de 2 D.O.’s is de Tempranillo. Dit hebben ze gemeen. Hier eindigt de gelijkenis. In La Rioja zijn de rode druiven Tempranillo (de meest verbouwde), Garnacha tinta, Mazuelo en Graciano, en drie witte soorten Viura, Malvasia en Garnacha blanca toegelaten.

Aan de oevers van de Duero zijn de rode druiven: Tempranillo, ook Tinto Fino of Tinta del País, Cabernet, Sauvignon, Merlot en Malbec genaamd, evenals in kleine hoeveelheden Garnacha-druiven en bij de witte druiven Albillo.

Hoewel de Tempranillo de meest verbouwde en meest gebruikte is voor het maken van wijnen door beide D.O.’s, zijn de wijnen heel verschillend.

Aroma’s, stevigheid in de mond, alcoholgehalte, kleur en smaak

Rode wijnen van La Rioja zouden samengevat kunnen worden als zachte wijnen, weinig samentrekkend. Ze zijn niet droog in de mond en ze zijn niet wrang.

Ribera del Duero-wijnen zijn geconcentreerder en intenser in zowel kleur als smaak vanwege het extreme weer en de snelle rijping van de druiven. Ze geven een steviger gevoel van samentrekking, droogte en wrangheid in de mond. Men zegt dat ze krachtiger zijn.

Om dezelfde redenen als de stevigheid in de mond, hebben Ribera del Duero-wijnen een hoger alcoholgehalte dan die van La Rioja. Als de wijnen goed zijn bereid, moet men de alcohol niet opmerken, of het nu in wijnen van de ene of de andere D.O. is.

De aroma van de Rioja-wijnen doet denken aan rood fruit. In de mond hebben we een gevoel van frisheid dankzij de zuurheid. De aroma van de Ribera del Duero-wijnen doet denken aan rijp fruit, het is zoeter in de mond en eindigt meestal een beetje melkachtig, zoals bij aardbeienyoghurt.

Beide D.O.’s classificeren de wijnen op basis van rijpheid of crianza:

– Joven / Roble (ze worden niet gerijpt in een houten vat, of met een korte tijd van minder dan 12 maanden in een vat.)
– Crianza (minimaal twee jaar rijping, één daarvan in het vat)
– Reserva (minimaal drie jaar rijping, één jaar in het vat en andere in fles)
– Gran Reserva (minimaal vijf jaar rijping, twee in het vat en drie in fles).

De onderstaande grafiek toont ons de hoeveelheid van opgeslagen wijnen volgens hun  rijpingstijd. In beide D.O.’s worden de jonge wijnen op korte termijn genoten, daarentegen: hoe meer rijping ze hebben des te later in de tijd men ervan kan genieten.

Het saaie en objectieve deel is eindelijk afgelopen. We gaan door naar het interessantere deel…

Het prijsverschil

Waarom zijn Rioja’s over het algemeen goedkoper dan wijnen uit de Ribera del Duero? Ik heb  het antwoord hiervoor grotendeels al gegeven. Het productiegebied en de geproduceerde liters van de Rioja zijn veel groter dan die van de Ribera. Ik herinner u eraan: 63.593 hectare tegen 22.320 hectare. Maar het klimaat heeft ook invloed. Het is gemakkelijker wijn te maken in La Rioja dan in La Ribera met de extreme temperaturen. De wijnkelders van La Ribera moeten met vorst meer problemen het hoofd bieden die niet voordelig zijn voor een grote opbrengst. Minder wijnen, hogere prijs.

Samenvattend zijn het verschillende zones, met verschillende bodems, een ander klimaat en verschillende druivenmengsels. Dus waarom strubbelen de mensen altijd om te weten of de een beter is dan de andere? Ieder zijn smaak, niet? Zou ik liever vlees eten dan vis?

Niettemin komen er nu enkele kwesties en meningsverschillen aan het licht.Tegenwoordig  willen verschillende wijnhuizen in de Rioja Alavesa “onafhankelijk worden” en hun eigen D.O. creëren (D.O. Viñedos de Alava). De kleine wijnproducenten uit Alava (een 42-tal) verdedigen de verschillen en het unieke karakter van hun wijnen. Het is logisch als we kijken naar het classificatiesysteem voor wijnen uit Frankrijk of Italië. Het bekende wijnhuis ARTADI verliet de D.O. Rioja in 2015. De wijnproducent zegt: “De wijnregio’s met erkend aanzien zoals Bordeaux (met 52 sub-denominaties), Bourgondië (met 96) bieden de consument wijnen die bepaalde gebieden representeren. Het is van fundamenteel belang om de consument de mogelijkheid te bieden om de diversiteit van ons land te ontdekken, die aan de wijnen van waarde hun onderscheidend karakter en authenticiteit schenkt”.

Ze hebben gelijk als ze erkenning willen en het speciale karakter van hun wijnen willen promoten. Hoewel ik er een bedenking over heb. Laten we niet vergeten dat Rioja-wijnen  bekend en erkend zijn op wereldniveau, het is weliswaar door het werk van de wijnhuizen, maar ook en vooral door de enorme middelen, ingebracht door de D.O. om de marketing en promotie te steunen. We moeten het grootse werk van de D.O.’s erkennen. Maar het kon niet anders, ze moeten onafhankelijk worden, net als kinderen aan wie we het leven geven, we helpen hen te groeien door hen meer zelfstandigheid te geven en op een dag vliegen ze op eigen kracht uit.

In het geval van deze zo bekende D.O. Ribera del Duero is het een beetje anders. We spreken over diegenen die uitgesloten zijn van de D.O. Enkele van de bekendste wijnhuizen in de regio Castilla y León zoals Mauro, Abadía Retuerta, Bodegas Leda… maken geen deel uit van de D.O. Ribera del Duero maar van Wijn van het land Castilla y León. Is dat een probleem? Abadía Retuerta legt uit: “We zouden kunnen zeggen dat in Abadía Retuerta onze procesregulering veel strikter is dan welke denominatie dan ook. Ja goed, het is waar dat er gesolliciteerd is tot toegang bij “Ribera del Duero” maar het werd niet ingewilligd, vandaag de dag zouden we kunnen bevestigen dat dit feit een van de geheimen is van het succes van Abadía Retuerta. Nu wordt met onze administratie onze eigen denominatie tot stand gebracht, in overeenstemming met de nieuwe Wijn wet die onlangs is goedgekeurd.”

Mauro behoort tot de beste rode wijnen van Spanje en wordt zodanig erkend door de beste recensenten van de wereld.

In Frankrijk kiezen steeds meer wijnhuizen ervoor om de D.O. te verlaten en om hun wijnen op de markt te brengen onder Vin de France. Misschien is het tijd dat de denominaties plannen oppakken om het stof van zich af te schudden en te vernieuwen. Hetzelfde gebeurt in Catalonië met de D.O. Cava die enkele wijnhuizen ziet vertrekken, maar in tegenstelling tot andere gebieden, werden er twee classificaties gevormd: Clàssic Penedés en Cavas de Paraje.

Terugkomend op onze D.O’s.. Het zou logischer of interessanter zijn om te praten over Moderne versus Klassieke wijnen. Is de ene beter dan de andere?

Het is hetzelfde als vragen of de stoofpot van onze oma’s ons beter smaakt dan de sushi… Kan het niet beide goed smaken? Het zijn twee totaal verschillende stijlen van wijnbouw die niet vergeleken zouden moeten worden…

De zogenaamde moderne wijnen hebben de neiging intenser te zijn, met meer body, krachtiger, meer alcoholisch en vleziger. Het zijn wijnen gerijpt in nieuwe houten vaten (mijn grote vrienden…). Zo gezegd klinkt het slecht. Het is niet waar, het probleem met deze wijnen is dat ze te vroeg, te jong worden gedronken. Ze moeten gedurende 10 jaar in een kelder blijven voordat ze worden gedronken, zodat ze een evenwicht bereiken en op hun best zijn voor consumptie. Ze worden te vroeg gedronken.

De klassieken, die voor mij de meeste aandacht trekken en waarvan ik het meest geniet, zijn daarentegen gemaakt met lange tijd in houten vaten van verschillende wijnen, dat wil zeggen dat ze niet nieuw zijn. Het hout beinvloedt de wijn niet zoveel en ze zijn zachter. Bovendien  blijven de wijnen in de kelders lang in de fles voordat ze verhandeld worden. Bijvoorbeeld Viña Tondonia, La rioja Alta, Vega Sicilia. Het zijn wijnen met kleuren die lijken op de kleur van dakpan, een geevalueerde klankkleur en heel aangenaam in de mond.

Echt, Rioja vs Ribera, het heeft niet veel zin meer. Er zijn zekere waarden in beide:grote  D.O.’s met grote essentiële wijnen en kleine wijnhuizen die het een nieuwe air geven. Ieder van hen heeft goede wijnen, altijd mits ze goed en met eigen karakter zijn bereid, ze zijn te vinden voor de prijs die elke beurs past.

Milieu voetafdruk: hoe duurzaam is wijn?

Sinds enkele jaren introduceert de Europese Unie de voetafdruk in het milieu van producten, een methode die de berekening, evaluatie, validatie door derden en de communicatie over de voetafdruk in het milieu van de producten en diensten reguleert.

Dit is een reeks milieu-indicatoren (PEFCR, Product Environmental Footprint Category Rules) waarmee de belangrijkste categorieën milieueffecten kunnen worden geconstateerd, zoals broeikasgasemissies, het efficiënt gebruik van hulpbronnen en respect voor watervoorraden.

Dit alles is nodig als men er rekening mee houdt dat een glas wijn vandaag een gemiddelde (wereld) watervoetafdruk heeft van 108 liter water.

Wat is de ecologische voetafdruk?

De zogenaamde ecologische voetafdruk is een waarde die berekent hoeveel natuurlijke hulpbronnen de mens nodig heeft om een ​​goed of een dienst te produceren, en vergelijkt deze met het vermogen van de aarde om diezelfde hulpbronnen te regenereren.

Om te beoordelen of uw activiteit het milieu respecteert, moet u rekening houden met verschillende factoren, met name de uitstoot van broeikasgassen en het verbruik van watervoorraden.

De CO2-voetafdruk is een parameter die wordt gebruikt om de uitstoot van broeikasgassen te schatten die wordt veroorzaakt door een product, service, organisatie, evenement of individu. Het wordt uitgedrukt in ton CO2-equivalent. De watervoetafdruk berekent daarentegen het verbruik van zoet water dat wordt gebruikt om een ​​product of dienst te produceren.

Hoe wordt de ecologische voetafdruk geëvalueerd?

In het geval van wijn moet de evaluatie zich uitstrekken van de gehele levenscyclus van de plant (verkrijgen van grondstoffen, transformatieprocessen, afval en afvalbehandeling, enz.), de productie van wijn (wijnbereiding, flessenproductie , etc.), tot distributie en consumptie (transport, recycling van gebruikte flessen, etc.).

Ecologische voetafdruk en wijn

Er zijn al verschillende wijnhuizen die hun ecologische voetafdruk constant meten en er wordt met name aandacht besteed aan de CO2-voetafdruk en de uitstoot van broeikasgassen. De middelen die worden gebruikt om de indicatie te verminderen, zijn heel divers: van de invoering van organische of biodynamische landbouw  tot het gebruik van landbouwmachines met een laag verbruik; van de installatie van geothermische of zonnesystemen tot het gebruik van gerecycled papier voor etiketten; van het gebruik van bio-ethanol voor flesdoppen tot het gebruik van recyclebare verpakkingsmaterialen.

De resultaten kunnen het bedrijf helpen zijn productieproces te verbeteren, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij, en, waarom niet, het milieubeleid te gebruiken als een marketing- en communicatie-instrument.

De beste aanbiedingen vindt u in Drinks&Co.

Hoe beïnvloedt drank je huid?

Als we praten over wijn en huidverzorging, worden we ongetwijfeld herinnerd aan de druif polyfenolen, die in werkelijkheid anti-oxidanten zijn en zorgen voor onze huid in het algemeen om te verjongen. Nu goed, drankjes kunnen enigszins negatieve effecten hebben als u niet met mate drinkt, te beginnen met uitdroging die het lichaam en ook de huid beïnvloedt. Wij vertellen u hoe drank uw huid beïnvloedt.

Effecten van drank op de huid

Volgens de Wine Spectator publicatie drogen sommige dranken, zoals wijn, het lichaam en de huid uit. Dus als het wordt misbruikt, ziet de huid er meer gerimpeld en droog uit. En het komt doordat alcohol een vasodilatator is, wat betekent dat uw bloedvaten groter worden als u drinkt. Dit, in combinatie met vochtretentie als gevolg van uitdroging, kan in bepaalde delen van het lichaam zwelling veroorzaken.

In elk geval is vastgesteld dat als u met mate drinkt, het niet vaak voorkomt dat u veel bijwerkingen op de huid ziet, vooral bij gezonde mensen: mensen die elke dag voldoende water drinken, zuiver eten, sporten …

Gedistilleerde dranken

De meeste gedistilleerde dranken zoals rum, tequila of wodka, verminderen meestal de niveaus van zuurstof in het bloed en dit kan de productie van collageen in de huid verstoren. Dientengevolge wordt de epidermis glansloos en enigszins dof.

De consumptie van alcohol verhoogt op zijn beurt het aantal zwarte puntjes, mee-eters en puistjes op de huid, en veroorzaakt uitdroging omdat het de afgifte van de hoeveelheid zuurstofrijk bloed van de aderen vermindert. Hierbij wordt de zwelling opgeteld die door het meer dan normaal alcohol drinken wordt veroorzaakt en omdat ze veel suiker bevatten en vocht vasthouden. Daarom is matig drinken de oplossing zodat uw huid niet wordt aangetast.

Bier en huid

Alles wat te veel wordt gedronken, heeft negatieve effecten op het organisme. Bier bevat zout en is misschien niet zo heilzaam als werd aangenomen voor het lichaam. Aan de andere kant, als het met mate gedronken wordt, biedt het zachtheid en hydratatie in gezicht, lichaam en haar, en versterkt het ze. In feite zijn er maskers van bier en een spa met behandelingen met deze drank die behoorlijk succesvol zijn.

De polyfenolen van rode wijn

Zoals aangekondigd in het begin van het artikel, heeft rode wijn anti-aging eigenschappen, grotendeels te danken aan resveratrol, het polyfenol gevonden in druivenschillen. Resveratrol wordt gekenmerkt door het vermogen om vrije radicalen te bestrijden, instabiele moleculen die afkomstig zijn van dingen zoals vervuiling en schade door de zon.

Resveratrol kan oxidatieve stress bestrijden en de schade in het lichaam verzachten. Hoewel een glas wijn per dag niet het natuurlijke verouderingsproces van uw lichaam op zichzelf tegenwerkt, kan het helpen in combinatie met een gezonde levensstijl.

De beste combinaties met sherry’s

Sherry’s hebben zintuiglijke waarden waarvan variaties en nuances zelden overeenkomen met die in andere delen van de wereld van wijn. Ze variëren in kleur, van de lichtste, de helderste groenachtig gele kleur van biologisch verouderde wijnen tot de donkerste. Ze zijn echt speciaal en het is de moeite waard om veel meer over ze te weten als het gaat om het combineren ervan. Ontdek de beste combinaties voor de Sherry.

Enige tapas met Manzanilla

De Sherry’s omvatten verschillende types. In dit geval, als we de gebruikelijke tapas willen nemen, iets wat we zeker in de zomer zullen doen, zullen we de Manzanilla kiezen. Het gaat goed met elk voorgerecht. Zoals olijven, ansjovis, vis beignets … hoewel we het ook kunnen drinken met rijstgerechten met zeevruchten en vis. Een delicatesse!

Stomen van vlees en gerechten met Oloroso

El Oloroso is een sherry van enorme aromatische complexiteit. Zijn sterke persoonlijkheid betekent dat hij kan worden gecombineerd met sterke gerechten die karakter hebben. Hij combineert bijvoorbeeld goed met ossenhaas, stierstaart en met stoofschotels van vlees of braadschotels, en vooral met gelatine-achtig vlees zoals de ossenstaart of de carrillada, zoals aangegeven in het Sherry-portaal.

De beste combinaties voor Jerry-wijnen

Voorgerechten en eerste gangen: Amontillado

De waarheid is dat de smaak van Amontillado de voorkeur heeft bij voorgerechten, maar veel andere wijnen uit Jerez ook. Opvallend is, dat geitenkaas datgene is dat het meest wordt geïdentificeerd met deze drank, naast dat het wordt aangeraden als we noten nemen, omdat het de smaken van het eten kracht geeft.

Medium en Cream voor zoetigheid en meer

De variëteiten van sherry Medium en Cream zijn zoet en dit is een goede reden om ze te combineren met de zoetste recepten die deel uitmaken van het dessert. Bijvoorbeeld: compote van fruit, chocolaatjes en cakes … maar verder kunnen die wijnen ook worden gedronken met blauwe kaas of foie.

Jerez-wijnen

We beëindigen het diner met Muscat

De bovengenoemde variëteiten zijn niet de enige die met desserts samengaan. Er is Muscat, waarmee je een diner op de beste manier kunt afsluiten. Zijn zoetheid en fruitige smaak, elegant en met karakter, maakt het uitzonderlijk voor bepaalde desserts, zoals fruit, noten, ijs, cakes … kies het voor het einde en het zal je verrassen.

6 wijnmakerijen die een bezoek waard zijn in de buurt van Barcelona

De wijnsector van Catalonië groeit. Barcelona is de spil in het wijntoerisme, omdat veel toeristen die de stad bezoeken en er verblijven, meestal wijnroutes doen naar de wijngaarden in de buurt van Barcelona. We bekijken er enkele.

1. Agustí Torelló

Agustí Torelló ligt in Sant Sadurní d’Anoia, een van de belangrijkste enclaves van cava en wijn uit de hele wereld, en heeft wijnen uit de regio Penedès. De cava’s zijn het resultaat van de bereiding en productie door het persen van de inheemse druiven van het gebied, zoals de Xarel·lo of de Macabeo. U kunt de wijnkelders bezoeken, hun producten proeven en proeverijen doen.

2. Alella Vinícola Can Jonc

De DO Alella is sterk geworteld in de zone. Ze produceert, bewerkt en bottelt wijnen en cava’s van deze DO, die wijngaarden heeft op slechts 15 km van Barcelona. In dit gebied zijn vele moderne wijnkelders met superieure architectuur die niet alleen kwaliteit aan hun wijnen biedt, maar ook grote schoonheid aan hun bedrijf. Hier kunt u rondleidingen krijgen, activiteiten in de wijngaarden en de omgeving volgen, de wijnmakerij leren kennen, proeverijen doen en eten in de nabijgelegen restaurants.

3. Freixenet-wijnhuizen

Het is een van de meest traditionele wijngaarden ter wereld. Zijn geschiedenis is geworteld in de Penedès en markeert een voor en na in de geschiedenis van de wijnstok. Bezoekers genieten van een geweldige ervaring bij het bezoeken van Freixenet omdat men ontdekt hoe de cava wordt gemaakt, naast het proeven. Een bezoek om te onthouden.

4. Pinord-wijnhuizen

Het is een geluk om nabij Barcelona zo’n grote uitbreiding van wijnbouw te hebben. U kunt de meest populaire smaken genieten met een bezoek aan deze wijnhuizen omdat het traditie en moderniteit biedt. In Vilafranca del Penedès presenteert Bodegas Pinord 150 jaar traditie van wijn maken. In hun fabrieken produceren ze meer dan vijf miljoen flessen per jaar. De wijnen zijn krachtig en het heeft alle kunst en traditie van het Penedès-gebied.

5. Parés Baltà Wijnhuis

In Parcs del Penedès bevindt zich de Masia Can Baltà die mogelijk maakt dat u de wijngaarden van dit belangrijke wijngebied kunt ontdekken, naast dat u de aarde kunt zien en aanraken en de ecologische en biodynamische wijnen kunt proeven.

6. Can Calopa-L’Olivera Cooperativa

In het Collserola Park van Barcelona staat een landelijk wijnhuis dat bijna tegen de grote stad ligt. U geniet van het uitzicht als u door de wijngaard wandelt, evenals van het kunnen ontdekken van het proces van biologische wijnbouw.

 

 TAGS:Freixenet Ice

Freixenet Ice

Freixenet Ice is de nieuwe cava, ontworpen om te worden genoten in een bolglas met grote ijsblokjes

 TAGS:Freixenet Malvasía Dulce

Freixenet Malvasía Dulce

Volgens de klanten van Drinks&Co is dit een mousserende die een beoordeling van 4,3 punten uit 5 verdient

Dit is wat je moet weten wat restauranttrends betreft

We hebben geen toverstokje om te beslissen wat er gaat komen in de gastronomie, maar volgens de trends en wat we opmerken in restaurants, kunnen we een idee krijgen van wat er zal komen in termen van trends in restaurants. Ontdekken we het?

Restauranttrends

Zet in op de lokale

Het is een actuele trend en we zullen deze daarom de komende jaren vaak zien. De voorkeur voor het ecologische beweegt zich naar dat wat het dichtst in de buurt is. Dat wil zeggen, dat we door producten te consumeren van het land, de regio, het veld ernaast en, indien van de producent die we ons hele leven al kennen, het ons veel beter smaakt. We eten gezonder en daarbij stimuleren we ook de economie van het gebied.

Flexitarianisme

Het is een trend die is vastgesteld door diegenen die verantwoordelijk zijn voor de Internationale Beurs van Catering, Gastvrijheid en Voedsel, Sirha, die van 26 tot 30 januari in Lyon wordt gehouden, waarin andere invloeden zijn vastgesteld op basis van vier verschillende begrippen: Bewustzijn, Welzijn, Territorialiteiten en Verhoogde ervaring. Welnu, het flexitarianisme wordt opgelegd door deze trend voor het gezonde, maar niet tot in het  extreme. Dat wil zeggen, men vraagt om groenten, maar ook om verse vis van de dag. Het lijkt erop dat dit fenomeen groter zal gaan worden.

Gezond

Het is gelinkt aan het bovenstaande, en misschien ook aan het eerste punt. Welnu, nu komen veel gelegenheden op waar men de vegetarische en veganistische keuken aanbiedt, en in de rest van de restaurants zijn er gerechten voor veganisten, zodat iedereen, als ze als groep of als koppel gaan dineren, diversiteit kan vinden, vooral gelinkt aan gezondheid. Bij wijn groeit deze trend ook hand in hand met veganistische en ecologische wijnen.

Verantwoordelijkheid

Zoals we zien, is dit een andere trend die is vastgesteld door de eigenaren van Sirha. Wanneer we het over restaurants hebben, krijgt dit idee vorm omdat het gebaseerd is op hoe het wordt geproduceerd, geconserveerd, getransporteerd en geconsumeerd, altijd zonder de omgeving te beschadigen. Restaurantprofessionals pleiten in toenemende mate voor ecologische en duurzame oplossingen.

Ervaringen

Consumenten hebben al geruime tijd niet alleen gezocht naar lunchen of dineren, en daarmee uit. Ze willen dat wat wordt aangeboden (het product, het menu, de omgeving …) deel uitmaakt van een ritueel van emoties dat een ervaring genereert. En dit blijft in opmars. De eigenaren van de restaurants moeten bedenken hoe hun gebouwen plaatsen van emotie worden.

 

Uitvoerbaarheid

Deze trend verklaart het digitale tijdperk waarin we leven. De online boekingen en bestellingen van thuis uit zijn al elke dag normaal en het restaurant moet hoe dan ook in dit circuit binnengaan om de omzet te verhogen. Hiervoor is het noodzakelijk om een ​​praktische website te hebben zodat reserveringen direct kunnen worden gemaakt, in een enkele klik en vanaf de gsm.