10 wijnen om je koffers voor te pakken

Door gerben

 TAGS:Inderdaad, Spanje heeft zoveel wijngebieden, klimaten en variaties dat je van elke smaak kunt genieten -als het gaat om wijn- zonder de grens over te steken. Maar wat als je nieuwsgierig bent en je wilt wijnen uit andere landen proberen, waar begin je dan?

Spanje is een wijnland bij uitstek en de wijn is vooral bedoeld voor binnenlandse consumptie, maar er zijn ‘speciale’ wijnregio’s overal ter wereld die unieke en onvergetelijke wijnen produceren die het proeven waard zijn. Ga je mee op reis? Vandaag maak je kennis met 10 internationale regio’s en wijnen die je minstens één keer in je leven geprobeerd moet hebben (en die je in Spanje niet zo snel zult vinden).

Marsala, Port, Sauternes,… wereldwijd bekende namen met producten die je niet snel zult vergeten. Vandaag stellen we je voor:

10. Marsala

Marsala is een herkomstbenaming voor wijnen afkomstig van Sicilië, waar de halfzoete wijn vandaan komt die we allemaal kennen van het gebruik in de keuken (de beroemde rundvleesfilet in marsala). Maar heb je deze wijn al geproeft uit het glas? Fantastisch.

9. Malborough

Malborough ligt in Nieuw-Zeeland en is beroemd om de rode wijnen als Pinot Noir, maar vooral de witte Sauvignon Blanc, barstensvol geur en aroma’s. Een grootse keuze.

8. Oporto

De Portugezen hebben één van de meest originele wijnen ter wereld: Port. Een unieke combinatie van zoetheid en intensiteit, een wijn die altijd in de kelder zou moeten staan.

7. Chianti

Hoewel de associatie met Hannibal Lector onvermijdelijk is, die deze wijn gebruikte in de meest lugubere vorm van zijn personage, is zeker dat deze wijn ons al jarenlang verleidt met zijn smaak en aroma. Perfect bij Italiaanse gerechten.

6. Tokaji

Een heel speciale Hongaarse wijn: Tokaji of Tokaj, ontwikkeld dankzij een schimmel (Botrytis cinerea) die de druif aantast en een groot deel van het vocht laat verliezen. Het resultaat is een natuurlijk zoete wijn die wereldwijd goed in de smaak valt.

5. Pomerol

Eigenlijk zijn alle wijnen uit de streek rond Bordeaux in Frankrijk niet te missen. Wij kiezen voor Pomerol omdat het de bakermat is van de Petrus, een unieke wijn, de Ferrari onder de wijnen. Onder de fans bevinden zich de meest invloedrijke mensen op deze planeet.

4. Prosecco

Verwikkeld in de eeuwige strijd tussen cava en champagne vergeten we vaak de Prosecco. Het succes van Lambrusco als goedkope wijn heeft ertoe geleid dat velen Prosecco beschouwen als de duurdere variant. Niets is minder waar. Prosecco heeft een geheel eigen karakter dat, al was het maar om dat te bewijzen, je moet proeven.

3. Sauternes

Een andere legendarische regio met grootse wijnen die zijn bewerkt met de Botrytis cinerea, waar grootheden als de Château d’Yquem vandaan komen. De combinatie met foie gras is één van de klassiekers uit de gastronomie. Deze wijn is zoet en delicaat, anders en speciaal. En ze zijn niet allemaal zo duur!

2. Barbaresco

Hoewel de Lambrusco, Marsala en Chianti de bekendste Italiaanse wijnen zijn, is de beste misschien wel de Barbaresco. Gemaakt met de Nebbiolodruif, een druif die zo lang wordt geweekt dat de wijnen altijd donker van kleur zijn, diep en krachtig. Een juweeltje dat zijn plaats nog moet veroveren tussen de overvloed aan indrukwekkende wijnen die vandaag de dag te koop zijn.

1. Champagne

De uitvinding van Dom Pérignon veranderde de wijnwereld en introduceerde de bubbels als feestelijk alternatief. Wie heeft er niet getoost met een glas bubbels? Minstens één keer in je leven zou je dit moeten doen met een glas champagne, dus wacht niet langer want vandaag hebben we een perfecte champagne voor je in petto:

Praten over ‘unieke regio’s’ betekent ook dat je andere buiten beschouwing laat: Californië, Canada, Mendoza, de Bourgogne, Beaujolais, Georgië, Madeira… eindeloos veel smaken. Welke raad jij aan? En welke heb je geproefd?

 TAGS:Palmes d'Or Brut VintagePalmes d’Or Brut Vintage

Palmes d’Or Brut Vintage

 

 

 TAGS:Ca' del Baio Barbaresco Marcarini 2007Ca’ del Baio Barbaresco Marcarini 2007

Ca’ del Baio Barbaresco Marcarini 2007

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter