5 trends in de wijnconsumptie tegen het einde van het decennium

Er blijven nog maar twee jaar over om 2020 te bereiken en een nieuw decennium te beginnen. Daarom stellen de experts hun wijnentrends tegen het einde van het decennium vast. Het rapport “Wine Trade Monitor 2018″, uitgevoerd door Sopexa, volgens reacties van professionals, heeft betrekking op verschillende aspecten, zoals hoe en welke wijn het meest gewaardeerd wordt en welke soorten onder andere favorieten van consumenten zijn.

1. Franse wijnen worden nog steeds het meest gewaardeerd

Er zijn geen verrassingen in deze afdeling. Hoewel diverse wijnen uit verschillende plaatsen posities winnen, vinden negen van de tien geïnterviewde professionals Franse wijnen nog steeds onontbeerlijk. Degene uit Chili, Australië en de Verenigde Staten zijn  stijgend.

trends wijn

2. Verpakking en formaten

Aziatische landen blijven volgens het onderzoek een speciale voorkeur hebben voor gebottelde wijn en 66% van de marktdeelnemers in het gebied voorspelt de grootste groei van kleinere volumeflessen en andere kleine formaten. De “intelligente” en interactieve verpakkingen en labels worden goed ontvangen in Aziatische landen, maar minder in andere westerse landen.

3. Hoogconjunctuur in ecologische wijnen

Ecologische wijnen plaatsen zich op de eerste drie posities van de meest veelbelovende categorieën bij meer dan 35% van de handelaren (behalve China en Hong Kong). Terwijl de betrokkenheid bij de lokale bevolking steeds belangrijker wordt, zoals we enkele jaren geleden zagen, zowel in eten als drinken. Dat wil zeggen dat de “regionale benaming” goed verkoopt en tot het einde van het decennium zal doorgaan.

4. Oorsprongsbenamingen

Ze zijn altijd vooraanstaand geweest. En aan het einde van het decennium zullen ze niet minder zijn. De studie toont aan dat de meeste ondervraagde professionals in de eerste plaats Franse oorsprongsbenamingen in rode wijnen noemen. Met vier toonaangevende regio’s: Bordeaux, Languedoc, Côtes du Rhône en Bourgondië. Bij witte wijnen worden die van Marlborough (Nieuw-Zeeland) overal aanbevolen behalve in België, terwijl de Franse witte van de Loire-vallei leiders zijn onder de Europese.

wijn trends

Rioja en Rueda zijn de Spaanse oorsprongsbenamingen die respectievelijk de eerste posities van de ranglijst innemen in rood en wit.

5. Soorten druiven

De indeling van de vier klassieke stammen blijft stabiel (Cabernet Sauvignon,Chardonnay, Pinot Noir en Merlot), we moeten het succes van de Chenin Blanc in de Verenigde Staten benadrukken, een duidelijke tendens om rekening mee te houden.

In het onderzoek van Sopexa hebben 781 professionals (importeurs, groothandelaren, distributeurs en “pure players” van e-commerce)  gereageerd, dat zijn  77% van de  belangrijkste mensen in de besluitvorming.

Foto’s: Uvinum en Lukáš Jirovský

 TAGS:Quinta Apolonia 2017

Quinta Apolonia 2017

Belondrade y Lurton is de bereider van deze Quinta Apolonia

 TAGS:Luis Cañas Crianza 2015

Luis Cañas Crianza 2015

Er is niet zoveel meer dat we kunnen toevoegen dat nog niet gezegd is over Luis Cañas Crianza.

Geef een reactie 5 trends in de wijnconsumptie tegen het einde van het decennium

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *