Alles wat jij moet weten over cognac

Door Cira López
Alles wat jij moet weten over cognac - Drinks&Co

Alles wat jij moet weten over cognac - Drinks&Co

Net als Brandy de Jerez is cognac een categorie brandewijn, net als pisco of armagnac. Dat wil zeggen, een destillaat gemaakt van fruit, meestal met een basis van wijn. Cognac, een wereldwijd geliefde Franse drank, wordt gemaakt van witte druiven.

Waar wordt cognac gemaakt?

Om cognac te mogen heten moet deze drank worden gemaakt in een wijnregio met als hoofdstad, je raadt het al, Cognac. Cognac wordt dus gemaakt rond deze stad, in het Franse departement Charente. Het gebied wordt onderverdeeld in zes ‘crus’, naargelang de kwaliteit van de drank, volgens een indeling van Henri Coquand in de 19e eeuw. Van het centrum naar buiten zijn deze regio’s Borderies, Grand Champagne, Petite Champagne, Fins Bois, Bois Ordinaires en Bons Bois. De regio produceert al meer dan tweeduizend jaar drank, maar pas in de 17e eeuw werd de eerste brandy van wijn gemaakt, dankzij de kennis en ervaring van Nederlanders.

Hoe wordt het gemaakt?

Cognac komt van de most van witte druiven, concreet de druif ugni blanc. In kleinere aantallen worden ook de soorten colombard en folle-blanc gebruikt. De druivenmost fermenteert en wordt zo wijn, een wijn die twee keer wordt gedestilleerd en daarna in eiken vaten rijpt. Let wel, alleen de vluchtige delen of het flegma van de tweede destillering wordt gebruikt, dit garandeert subtiele en tegelijkertijd geconcentreerde aroma’s. En dan is er nog een vereiste: om cognac te mogen heten, moet de drank minimaal twee jaar rusten op vat. Na deze tijd verschijnt de keldermeester op het toneel om de verschillende sterke dranken te mengen en zijn eigen unieke en exclusieve cognac te maken. Van de 71 miljoen liter die jaarlijks worden geproduceerd, wordt 98% geëxporteerd naar meer dan 160 landen. Een reislustig drankje!

Soorten cognac

Op basis van deze mengsels kunnen drie soorten cognac worden gemaakt. De VS (Very Special), ook wel bekend als drie sterren, is met minimaal twee jaar de jongste. De VSOP (Very Superior Old Pale) moet minimaal 4 jaar oud zijn. En dan is er nog de XO (Extra Old), de absolute top met minimaal 6 jaar op vat. En je begrijpt het prijskaartje van sommige soorten beter als je je bedenkt dat voor elke liter cognac tien liter wijn nodig is.

Hoe drink je cognac?

Denk aan het typische cognacglas: rond van onderen met een slankere hals. Door deze vorm komen de subtiele aroma’s beter tot hun recht. Niet schudden, de volle potentie komt naar buiten door de tijd zijn werk te laten doen. Hoewel jonge cognac regelmatig wordt gebruikt in cocktails, drink je een VSOP of XO beter puur, al dan niet met ijs.

Cognac voor jouw thuisbar

Martell VSOP

Zoals gezegd heeft een VSOP minimaal 4 jaar in het vat gerijpt. Cognachuis Martell maakt met deze cognac een coupage van oude brandewijnen van de vier beste oogstjaren. Een karaktervolle cognac die je het best op je gemak drinkt en op de juiste temperatuur.


Martell Cordon Bleu

Deze cognac van het huis Martell Cordon Bleu is een zeer evenwichtige Extra Old dankzij lang gerijpte brandewijn. Zacht en gedistingeerd, een echte klassieker.

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter