Biologische wijn vs. biodynamische wijn; wat is het verschil?

 TAGS:undefinedBiologische en biodynamische wijnen winnen aan populariteit in Europa. Maar wat betekent dit in en wat zijn de verschillen tussen de twee soorten?

De termen organisch, ecologisch en biologisch zijn synoniemen in de hele Europese Unie. In Spanje mag er zowel ‘biologisch’ als ‘ecologisch’ op het etiket gezet worden. Ecologische wijnen, waaronder biodynamische wijnen, hebben een etiket waarop dit duidelijk staat vermeld (AB, Biologische Landbouw, Demeter, Ecocert, Biodyvin,…)

Ecologische of biologische wijnen

Deze wijnen zijn afkomstig uit de ecologische landbouw. Bij de wijnbouw worden technieken gebruikt waardoor bemesting en het gebruik van antibiotica en pesticiden (kunstmest, herbicides, bestrijdingsmiddelen) worden vermeden. Ook genetisch gemanipuleerde stoffen, additieven, kleurstoffen en conserveermiddelen zijn uit den boze. Voorzover de wijngaard. Eenmaal in de wijnkelder worden de ‘enologische’ technieken eveneens tot een minimum beperkt, zoals het terugdringen van het gebruik van SO2 in bepaalde producten. Bepaalde (chemische) gistsoorten en andere processen worden wel gebruikt.

Biodynamische wijnen

Wijnen afkomstig uit de biodynamische landbouw. Een concept dat al bestaat sinds begin vorige eeuw. De wijngaard of akker wordt beschouwd als levend. Het doel is dat de wijngaard haar eigen antistoffen ontwikkeld tegen ziektes, microben en insecten. Hoe? Door het stimuleren van micro-organismen en de biodiversiteit met gebruik van de energie in de natuur volgens een biodynamische (maan)kalender en met een aantal ‘biodynamische preparaten’. Deze concepten worden vervolgens ook toegepast in de wijnkelder en de productie van de wijn. Er wordt minder technologie gebruikt, minder behandelingen, minder SO2 en met name alleen inheemse of natuurlijke gistsoorten.

Voor de meerderheid van de wijnhuizen die biologische of biodynamische wijn produceren, gaat het concept verder dan de Europese normen. Zij zien het als een levensfilosofie en een manier om een gezondere aarde achter te laten voor toekomstige generaties. Het werk in de wijngaard is zwaarder, vaak wordt gewerkt met paarden of met de hand. En de opbrengsten zijn vaak lager. Maar het grote voordeel is dat het authentieke wijnen zijn met karakter, waar de smaken van de grond in te proeven zijn.

 TAGS:Honoro Vera Organic 2012Honoro Vera Organic 2012

Honoro Vera Organic 2012

 

 

 TAGS:Domaine Du Traginer Bio 50cl 2007Domaine Du Traginer Bio 50cl 2007

Domaine Du Traginer Bio 50cl 2007

Geef een reactie Biologische wijn vs. biodynamische wijn; wat is het verschil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *