Brandy uit Jerez: waarom dit je nieuwe favoriet gaat worden

Door Cira López
Brandy uit Jerez: waarom dit je nieuwe favoriet gaat worden - Drinks&Co

Brandy uit Jerez: waarom dit je nieuwe favoriet gaat worden - Drinks&Co

Wat is brandy of brandewijn? Cognac of armagnac zijn brandewijnen? En wat is brandy uit Jerez? Als jij het antwoord niet weet op één of meerdere van deze vragen, ben je op de juiste plek.

Wat is brandewijn?

Brandewijn is een destillaat van fruit, niet van granen. Veel brandewijnen worden gemaakt door wijn te destilleren, in feite gefermenteerd druivensap, maar het kan ook gemaakt worden van ander fruit, bijvoorbeeld appels, kersen of pruimen. Om uit eindelijk brandy te heten moet het fruit gedestilleerd zijn, niet geweekt in wijn. Daarom het eerste punt: brandewijn is een destillaat met een alcoholgehalte tussen 36 en 45 procent, geen likeur. Tweede punt waar we op moeten letten is de rijping. Brandy van druiven rijpt om het volle potentieel te ontwikkelen (behalve Peruaanse pisco, maar daarover later meer). Deze jaren van rijping geven brandewijn de karakteristieke gouden kleur en honingachtige textuur. Vanaf hier kan brandy van wijn verschillende vormen aannemen.

Soorten brandy

Cognac

Voor de basiswijn wordt vooral, maar niet uitsluitend, de druivensoort ugni blanc gebruikt. Wanneer gemaakt met een dubbele destillatie in koperen alambieken en minimaal twee jaar gerijpt in eikenhouten vaten, hebben we te maken met een cognac. Aan cognac mogen additieven als karamel, suiker en eikenextract worden toegevoegd die de kleur, het uiterlijk en de aroma’s verbeteren. Om cognac te mogen heten, moet het hele proces (oogst, wijn, destillatie en rijping) plaatsvinden in een afgebakende geografische zone: het Franse departement Charentes.

Een goede optie om de kenmerken van cognac te begrijpen is misschien de volgende:

Martell Cordon Bleu

Een van de grote cognac-huizen van Frankrijk met ruim 300 jaar geschiedenis maakt deze internationaal erkende cognac. Verfijnd, met tonen van fruit en specerijen.

***

Armagnac

Armagnac wordt voornamelijk gemaakt van de druivensoort folle blanche, ook wel bekend als ‘piquepoul‘, hoewel er wel negen verschillende rassen gebruikt kunnen worden. Het wordt één keer gedestilleerd in speciale doorlopende alambieken, op lagere temperaturen dan cognac, wat de drank fruitige en bloemige aroma’s geeft. Armagnac bevat tussen 52 en 60% alcohol, cognac 70%). Een fles armagnac bevat een mengsel van verschillende destillaten met een verschillende rijpingstijd, van minder gerijpt tot wel 10 jaar of meer in eikenhouten vaten. Zoals bij cognac, moet armagnac uit een specifieke geografische regio komen om armagnac te mogen heten.

***

Pisco

Pisco is ook een wijndestillaat. De Peruaanse variant rijpt niet of alleen in neutrale containers die geen aroma afgeven, terwijl de Chileense pisco in eikenhouten vaten rijpt. Pisco wordt gemaakt met druivensoorten die ooit door de Spaanse kolonisten werden geplant in de regio Ica en heeft subtiele fruitige en bloemige tonen, maar heel anders dan armagnac.

***

Spaanse brandy en brandy uit Jerez

Spaanse brandy wordt vooral gemaakt van de druif airén. Wanneer dit gebeurt in de Indicación Geográfica (IG) Jerez, hebben we het over brandy uit Jerez. Dit is vooral een kwaliteitskeurmerk, hier worden de beste brandewijnen gemaakt. Om brandy uit Jerez moet de rijping plaatsvinden in de geografische aanduiding (de Marco de Jerez), de rest van het proces niet noodzakelijkerwijs.

Verschil met andere Spaanse brandewijnen? Die uit Jerez moet volgens de wet minimaal drie jaar hebben doorgebracht in vaten waar eerder sherry in zat (fino, amontillado, manzanilla, Pedro Ximénez, oloroso etc.). De sherry geeft de brandy uit Jerez zijn bijzondere karakter. Het rijpen gebeurt, net als bij sherry, via het systeem van ‘criaderas y solera’, een dynamisch systeem met verschillende rijpingsschalen met als laatste fase de solera (de rand van de vaten die de grond raakt). Dit hele proces vereist de precisie van een master blender met verstand van zaken en gevoel voor de drank.

Want we hebben het natuurlijk wel over een heel speciale brandewijn, die zijn oxidatieve tonen en smaken van hazelnoot van de sherryvaten krijgt, eeuwenoud en waardevol Spaans erfgoed.

Hoe te drinken

Net als een goede cognac of whisky, drink je een brandy uit Jerez het best puur. Kies voor een glas dat smaller wordt naar de rand toe, met een korte voet en een inhoud tussen 500 en 750 ml. Omhul het glas met je hand, de warmte komt de drank ten goede. Drink je hem liever kouder? Ga dan voor een wijnproefglas en houdt dat vast aan de voet. Je kunt het ook proeven met ijs, kies in dat geval voor een laag glas of een cognacglas.

Brandy uit Jerez doet het ook goed in cocktails. Je kunt cognac in een cocktail vervangen door brandy de Jerez. Een typisch drankje voor na de maaltijd in Spanje is ‘el carajillo’, een espresso met een scheutje brandy uit Jerez. Proef het en je bent gegarandeerd om!

Dan nu het moment van de waarheid. Nu je (bijna) alles weet over brandy uit Jerez, is het tijd om te proeven. Welke kies je? Dit is onze selectie. Proef en je zult zien hoe ook jij fan wordt van deze populaire brandewijn.

Fundador Supremo 15 Amontillado Sherry Casks

Deze Solera Gran Reserva rijpt in eikenhouten vaten waarin eerder 15 jaar amontillado zat, wat zorgt voor meer complexiteit. De Fundador Supremo 15 Amontillado Sherry Casks won een gouden medaille op de San Francisco World Spirits Competition en is complex met aroma’s van honing en toffee. In de mond onthullen zich tonen van donkere chocolade, hout en een smeuïge touch. Een waar genot.

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter