Chileense wijnen

Door olivierpinneau

 - De wijnen van Chili: Chileense wijnen genieten van een welverdiende reputatie en wordt beschouwd als een van de beste in de wereld, maken we een denkbeeldige reis door zijn geschiedenis, oorsprong en variëteiten.

De geschiedenis van de Chileense wijn

De Chileense wijn geschiedenis gaat terug tot de komst van de Spanjaarden (1541-1554). Er wordt gezegd dat de wijn kwam van de Algemene kapiteinschap van Chili en de eerste aanplant van wijnstokken werd gemaakt in het midden van 1948 in La Serena. Het is geen nieuws dat het grond en het klimaat bevorderlijk is voor Chileense wijn cultuur, wordt er gezegd dat deze zegen van de natuur die alles van het begin gemakkelijker maakte.

De wijnbouw groeide en verspreidt zich als wildvuur, begon het planten van wijnstokken op de rand van Santiago, in Corregimiento de Coquimbo (een van de meest bevorderlijk voor plantage-stammen). Het verbod van koning Filips II heeft gestopt plantages tot 1678. Vanaf daar wijnbouw in Chili heeft gevorderd met veel obstakels en problemen, maar in het midden van de negentiende eeuw in de handen van de Franse agrarische technicus Claudio Gay, moderniteit arriveert. Hij was degene die het proefstation Quinta Normal de Agricultura geschapen heeft, en Chili in 1850 had iets meer dan 40 000 Europese wijnstokken beplant met 70 verschillende soorten.

In 1863 de phylloxera plaag zich verspreidde vooral in de wereld, en echter Chili volgde een goede start en draagde aan de daaropvolgende wijn herstel ter wereld bij. In 1902 begon belastingheffing en het verbod in de Verenigde Staten, maakte het naar beneden de wijnproductie in Chili. Maar het herstel zou komen in de twintigste eeuw, en door 1980 Chileense stammen werd een van de beste in de wereld en ook zijn wijnen.

Klassen en rassen van Chileense wijnen

De wijnen van Chili zijn onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: wijnen van de benaming van oorsprong, Wijnen zonder oorsprong, en tafelwijnen. Deze categorieën zijn te vinden op het wijnetiket, en ook het gebied waartoe zij behoren, waaronder: Aconcagua wijngebied, wijnregio Atacama, Coquimbo wijnstreek, Zuid wijngebied en Centraal wijngebied.

De Chileense wijnen worden gemaakt met een interessante verscheidenheid aan druiven, Carménère als een voornamelijk stam, aangezien het verdween in Europa in de vorige eeuw. Maar in Chili vinden we uitstekende stammen van Cabernet Sauvignon  en Merlot. Om Chileense rode wijnen in het licht stammen zoals Cabernet FrancSyrahMalbec y Pinot Noir stellen, evenals met de hierboven genoemde. En om de witte wijnen vinden we ChardonnayGewürztraminerSauvignon Blanc y Sémillon.

Vandaag kunnen we zeggen dat Chili de nieuwe wereld wijn bij uitstek is, de kwaliteit van hun wijn wordt getoond in elke wijn die daarbij wordt geproduceerd. Hier raden we u een aantal van de beste voorbeelden:

Laat een bericht achter