Een gin voor elke gin-tonic

Door Jordi Luque
Een gin voor elke gin-tonic - Drinks&Co

Een gin voor elke gin-tonic - Drinks&Co

Gin is als een blanco canvas. De basis is een sterke drank gemaakt van granen waaraan jeneverbessen worden toegevoegd. En daarmee heb je al min of meer een gin. Vervolgens kunnen we deze drank indelen in zeven verschillende families, afhankelijk van de hoeveelheid restsuiker en aanwezige aroma’s.

Zeven soorten gin

Jenever is de voorloper van gin, traditioneel gemaakt in Nederland en onder te verdelen in jonge en oude jenever. Het onderscheid zit hem vooral in het suikerniveau, dat schommelt tussen 10 en 20%. Dit is wat anders dan gin, vrij zoet en gemaakt van moutwijn, een basisdrank die wordt gemaakt van gemoute gerst, rogge en maïs.

Old Tom is wel een echte gin, gemaakt van een drank gestookt van granen, zoals bijvoorbeeld wodka. Ze lijken een beetje op jenever door het zoetje, maar komen uit Londen, net als de London Dry, die erg droog is en een sterk aroma van jeneverbessen heeft.

Plymouth zijn een mix van de twee voorgaande, lichtzoet. Het grote verschil is dat ze een uitgebalanceerde smaak hebben, zonder overdaad aan jeneverbessen of de bittere tonen van de London Dry.

En dan zijn er nog de American Dry Gin. Deze zijn als London Dry, maar hebben een tijdje gerijpt in vaten, meestal van bourbon. Er zijn ook op hout gerijpte gins, maar die zijn zeldzaam (jammer, want ze zijn erg lekker), met een intense amberkleur.

Sinds een paar decennia zijn er gins opgedoken die niet passen tussen de hierboven genoemde categorieën. In sommige landen worden ze ‘premium‘ genoemd. Dit zijn eigenlijk London Dry met een infusie van volop botanische kruiden: het merk dat recordhouder claimt te zijn heeft er 47.

Van de theorie naar de praktijk

Tijd om te proeven. Wij geven je vier aanbevelingen voor gins die de smaak van je gin-tonic bepalen. Let goed op de volgende instructies.

1) Gebruik een hoog en smal glas, balonglazen zijn nogal ordinair en onhandig.
2) Vul het glas met ijsblokjes (twee of drie is genoeg, afhankelijk van hoe groot ze zijn)
3) Gebruik één deel gin voor 2,5 delen tonic, oftewel 50 ml gin en 125 ml tonic.
4) De enige toegestane decoratie is een half schijfje limoen of citroen of een strookje schil van deze citrusvruchten.

Een klassieke gin-tonic met The Botanist

The Botanist is een Schotse gin met botanische kruiden uit Schotland. Mag deze London Dry heten? Ja, want het is een zeer droge gin waarin de jeneverbes overheerst. En waarom een London Dry voor een klassieke gin tonic? Omdat een van de meesters van de Barcelonese cocktail-scene, Manel Tirvió, London Dry gebruikte in de mytische bar Tirsa. Hij noemde het Engelse gin-tonic.

Hendrick’s Gin, een verfrissende gin-tonic

Zomerfruit als (water)meloenen staan bekend als verfrissend en zijn familie van de al net zo verfrissende komkommer. Daarom zijn ze gelieft in mediterrane recepten zoals bijvoorbeeld tzatziki. Hendrick’s gebruikt komkommer in hun mengsel voor een organoleptisch profiel dat prima geschikt is voor warme avonden (of dagen).

Hayman’s Old Tom Gin voor een zoete gin tonic

Sommige mensen zijn niet zo gesteld op de bittere en droge smaak van gin-tonic. Vaak denken ze dat de tonic de boosdoener is, maar deze eigenschappen komen van de gin (makkelijk te bewijzen, probeer maar eens een wodka-tonic). Voor deze zoetekauwen is er de tonic Old Tom, met meer suiker.

Een Japanse gin-tonic: Roku Gin

De Japanners laten zich niet hinderen door regels of tradities en maken gins van topkwaliteit. Hun whisky kenden we al, maar de Japanse gins mogen er ook zijn. Je kunt smaken verwachten die van kersenbloesem tot sake gaan, via yuzu voor een citrusachtige touch. Ideaal voor na een maaltijd met sushi of voor een stevige sessie bingewatchen van Akiri Kurosawa (in porties, we hebben het over vijf decennia aan films).

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter