Genieten van een wijn of proeven hem

 TAGS:Genieten of proeven ? In werkelijkheid zijn de beiden synoniem, hoewel kan het eerst  beter geaccepteerd worden door al mensen die door een wijnfles aangetrokken worden, ze voelden het plezier van een goede wijn te genieten en ze willen nog de ervaring te herhalen, zonder zich als technische of kritische van de beroemde drank worden. Het woord “genieten van” is gewoon een woord voor de wijnproeverij, nochtans moet het woord niet in deze zin genomen worden.

Hugh Johnson, een expert van de wijnwereld, zei bij een van zijn boeken:

“Veel wijn van kwaliteit, evenals de beste wijn, is verloren. Hij glijdt op de tongen en door kelen die niet met hem gesynchroniseerd worden, niet ontvankelijk voor hem die kan hem veel geven. Mensen die samen pratten en worden in beslag genomen en eindelijk drinken een sterke drank op en deze drank maakte hun smaak zin slapen, of hebben een salade met azijn doorgeslikt en nu deze smaak is overal in de mond; of ze verkouden zijn, of  maar weten ze niet waarin bevindt zich het verschil tussen een gewoon wijn en een grote wijn. Niets wat een wijnmaker kan produceren verlangt de noodzakelijkheid van een geïnteresseerd en gevoelig drinker.

Het proeven is de capaciteit een gebruikelijke en dagelijke daad tot een meer nagedachte daad te veranderen, met meer attentie aan wat we aan het maken zijn. Wanneer we een wijn proeven of ervan genieten, proberen we zijn geheim te ontdeken, bij een slok zoveel mogelijk inlichtingen over het product te krijgen. De experts noemen ze als de organoleptische karakteriestieken , tussen onszelf, ze refereren aan  de geur, de kleur, de geheime geuren van de wijn.

Wanneer we op bezoek bij een wijnkelder zijn misschien worden we in de proeverij kamer uitgenodigd, en misschien zullen we opmerken dat de kamer leeg is, ontbreken de dingen die kunnen de atentie afleiden, het is maar een eenvoudige reden: de wijn ze zullen proeven, al de zinnen moeten door de wijn aangetroken worden. Ook de beroepsproevers, in het algemeen de wijnkundige, moeten ze de hoogste concentratie hebben, en daarom zijn deze kamer erg sober, ook het meubilair en de woninginrichtin.

Volgens deskundigen bij de proeverij of een wijnproeverij zijn er verschillende factoren: de stimulus, sensatie en perceptie. De eerste is natuurlijk de wijn te proeven, het gevoel is een subjectief fenomeen, afhankelijke stimulatie van de zintuigen en uiteindelijk hebben we de perceptie dat is wat interpreteert sensaties.

Alleen de laatste factor, de perceptie is dat die vereist leren dat de onafhankelijkheid van de opgedane ervaring, dat is het doel te bereiken. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de rating van een wijn als “rijk” zal afhangen van persoonlijke oordelen, nochtans als het om droge of samentrekkend wijn gaat , refereren we aan een meer objectief woord omdat ze concepten zijn die kunnen gedeeld worden.

 

Geef een reactie Genieten van een wijn of proeven hem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *