Hoe decanteer je wijn?

 - Decanteren is één van de stappen in het voorbereiden van een wijn voor consumptie. Het decanteerproces bestaat uit het overhevelen van de vloeistof tussen wijnfles en karaf, waardoor de wijn wordt belucht en bezinksel wordt afgescheiden.

Voor het decanteren heb je een decanteerfles nodig die zorgt voor het beluchten van de wijn en het gelijktijdig verwijderen van bezinksel bij oudere wijnen. De decanteerkaraf werd in Griekse en Romeinse tijden amphora genoemd. Bedienden gebruikten amphora?s voor het serveren van wijn aan gasten tijdens feesten. De decanteerfles in zijn huidige vorm is een glazen karaf, maar voor de Renaissance werden ze gemaakt van metaal.

De voor de hand liggende vraag is waar decanteren en het beluchten van wijn goed voor is. Tijdens het overgieten wordt de wijn blootgesteld aan zuurstof en geeft zijn aroma?s vrij. Dit is met name nodig als de wijn lange tijd in vaten of flessen opgeslagen is geweest. Het proces is gelijk aan het ?walsen? van wijn in een glas voor het drinken.

Bij het decanteren van een jonge wijn wordt de fles geopend en leeggeschonken in de decanteerfles. Probeer hierbij de wijn langs één van de zijden van de hals van de karaf te schenken.

Oude wijn bevat bezinksel dat niet gedronken mag worden en heeft daarom een ander decanteerproces. Om te voorkomen dat het bezinksel in de wijn terecht komt wordt het bezinksel bekeken met behulp van een lamp of kaars. De fles wordt geopend en langzaam leeggeschonken terwijl met het licht het bezinksel in de gaten wordt gehouden. Wanneer het bezinksel bij de hals van de fles komt stop je met inschenken en wacht je tot het bezinksel opnieuw naar de bodem is gezakt. Hierna wordt het proces herhaald.

Ondanks de voordelen van het decanteren staat het ook vast dat de wijn door het overgieten of door het ?walsen? in je glas sneller oxideert en alcohol verliest. Om optimaal te genieten van het aroma en de karakteristieke smaken is het raadzaam de wijn binnen enkele uren na het decanteren te drinken.

Een decanteerfles mag nooit met zeep gewassen worden. Het beste is de karaf te wassen met mineraalwater en een mengsel van gestampt ijs en grof zout.

Enkele door Uvinum aanbevolen wijnen:

 TAGS:Karaf Elegance met stopKaraf Elegance met stop

Karaf Elegance met stop

 

 

 TAGS:Decanter Rona ClassicDecanter Rona Classic

Decanter Rona Classic

Geef een reactie Hoe decanteer je wijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *