Hoe is de oudste wijn ter wereld?

Door marigui

 TAGS:undefinedWijnliefhebbers kijken niet alleen naar nieuws om meer te weten over de sector. Men moet ook een aantal curiositeiten weten. We hebben bijvoorbeeld net geleerd dat de oudste wijn ter wereld ongeveer 8.000 jaar oud is. De eerste wijnproductie ter wereld, die gevonden is bij opgravingen in Georgië, dateert uit de neolithische periode rond 6000 v. Chr., 600 tot 1.000 jaar eerder dan tot nu toe werd aangenomen.

Samengevat hebben onderzoekers van de Universiteit van Toronto en het National Museum of Georgia gewerkt op ongeveer 50 kilometer van Tbilisi, de Georgische hoofdstad, in twee neolithische locaties bekend als Gadachrili Gora en Shulaveris Gora. En men heeft resten van vroege keramiek gevonden die tussen 6.000 en 4.500 v. Chr. zijn gebruikt. Degenen die verantwoordelijk zijn voor dit onderzoek bevestigen dat ze geloven dat het gaat om het oudste exemplaar dat is geteeld vanuit een in het wild groeiende Euraziatische wijnstok, uitsluitend voor de productie van wijn.

Dit komt doordat ze delen van de acht herkregen kruiken hebben geanalyseerd en men ontdekte dat er binnenin duizendjarige resten van wijnsteenzuur te vinden waren, een samenstelling die het mogelijk maakt om druiven en wijn te identificeren.

De locaties van de opgravingen, in dit geval door de Universiteit van Toronto en het team van het National Museum van Georgia, verantwoordelijk voor dit onderzoek, zijn overblijfselen van twee dorpen uit het neolithicum, die rond 15.200 v.Chr. ontstonden.

De onderzoekers verklaren dat het aardewerk ideaal was voor het verwerken, serveren en bewaren van gefermenteerde dranken, en dat het werd uitgevonden in het neolithicum. Bovendien beschrijft het team een oude samenleving waarin het drinken en het aanbieden van wijn erg belangrijk was in vele aspecten van het leven, speciale vieringen, zoals religieuze verering of in de samenleving in het Midden-Oosten.

Een andere conclusie die daarnaast getrokken kan worden uit de geanaliseerde overblijfselen, is dat de Euraziatische wijnstok ‘Vitis vinifera’  overvloedig aanwezig was rond de plaatsen, tegenwoordig zijnde ‘premium’ wijn producerende regio’s in Italië en het zuiden van Frankrijk.

 

Laat een bericht achter