Kersttradities in Europa

 TAGS:kerstpakket,kerstmandKerst 2013 komt eraan! Ding dong! Ding dong! De Kerstman wacht om de hoek en het is tijd voor de kerstinkopen. Heb je je boodschappenlijst al klaar?

Cadeaus zijn een belangrijk onderdeel van kerst en de kerstgedachte, een periode waarin het belangrijker is te geven dan te krijgen en waarin we laten zien hoeveel we geven om de mensen om ons heen. Een cadeau dat overal geldig is.

Vandaag laten we je zien hoe kerst wordt gevierd in de rest van Europa, en wat de meest gewilde cadeaus zijn voor families en vrienden in heel Europa.

  • Kerst in Spanje: In Spanje begint de kersttijd met het uitdelen van kerstpakketten door bedrijven aan de werknemers, meestal tussen 15 en 20 december. De kerstpakketten -in Spanje kerstmand genoemd- bevatten vaak vleeswaren, wijn en typische Kerstzoetigheid, zoals marsepein of noga. 22 december is de officieuze start van kerst, met de grootse speciale trekking van de loterij. De cadeaus voor de kinderen worden volgens traditie uitgedeeld met Driekoningen (de nacht van 5 op 6 januari), maar in de laatste decennia gebeurt dit steeds vaker op kerstavond, zodat de kinderen in de kerstvakantie van hun nieuwe speelgoed kunnen genieten.
  • Kerst in Duitsland: de Duitsers met hun noordelijker instelling hebben geen traditie van kerstpakketten, maar er worden wel cadeaus uitgedeeld aan vrienden en familie. Vooral ambachtelijke en traditionele producten zijn populair. De weekenden voor kerst worden overal in het land kerstmarkten gehouden waar je terecht kunt voor een glas Glühwein of versnaperingen als geroosterde amandelen o Lebkuchen (koek met specerijen en honing) en waar koren traditionele kerstliederen zingen.
  • Kerst in Italië: In Italië worden ook kerstpakketten uitgedeeld (de traditie van het kerstpakket stamt uit de Romeinse tijd), hoewel het gebruik minder vast verankerd is dan in Spanje. Topproducten zijn niet de vleeswaren maar de panettones (vruchtencake) en pandores (cakes zonder fruit), normaal gesproken vergezeld van likeuren en zoete wijnen zoals Marsala. De kersttijd eindigt met de cadeaus van de goede heks Befana in de nacht van 5 op 6 januari (gelijk aan het Spaanse Driekoningen).
  • Kerst in Engeland: In het Verenigd Koninkrijk, en vooral in Engeland begint kerst met het versturen van kerstkaarten. De winkels verkopen een uitgebreid assortiment kaarten, met bijbehorende combinaties van enveloppen, strikken en zelfs snoepgoed. Op sommige plaatsen, zoals de Covent Garden in Londen, is kerst een waar spektakel. Als het gaat om de cadeaus, speelt Santa Claus de hoofdrol. Alle cadeaus worden uitgedeeld op kerstavond. De tafel voor het kerstavonddiner wordt versierd met crackers die na openen confetti of kleine cadeautjes de lucht in schieten. De twee hoofdrolspelers van een Engelse kerst zijn de koren en kerstbomen. De beste plaatsen om van beide te genieten zijn Victoria Station en Trafalgar Square in Londen. Uitgaan en feesten gebeurt vooral met vrienden in de weken voorafgaand aan kerst.
  • Kerst in Frankrijk: Frankrijk is het land dat tradities uit heel Europa samenbrengt: kerstpakketten en cadeaux de Noël zijn populair en niet alleen gastronomisch. In de grensstreken met Duitsland worden veel kerstmarkten gehouden en in het zuiden halen de mensen een kerststal in huis. De galette des rois is de Franse tegenhanger van de Spaanse Roscón de Reyes of Driekoningentaart. Ook worden er kerstgroeten verstuurd, maar pas in januari!

Ben jij al bezig met de voorbereidingen voor kerst? Vandaag bevelen we je twee verschillende kerstpakketten aan om iemand deze kerst te verrassen:

 TAGS:Veuve Clicquot Ponsardin Brut Rose Vintage in zaakVeuve Clicquot Ponsardin Brut Rose Vintage in zaak

Veuve Clicquot Ponsardin Brut Rose Vintage in zaak

 

 

 TAGS:Perrier-Jouetgote Brut in zaakPerrier-Jouetgote Brut in zaak

Perrier-Jouetgote Brut in zaak

Geef een reactie Kersttradities in Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *