Liefde wordt ook gedeeld in drankjes

Men zegt dat twee samenwonenden uiteindelijk dezelfde voorkeuren krijgen, zelfs in drankjes. In een onderzoek, gepubliceerd in het gedragswetenschappelijk tijdschrift Appetite, testten de onderzoekers van de Universiteit van Wrocław in Polen en de Universiteit van Dresden in Duitsland de aroma- en smaakvoorkeuren van 100 heteroseksuele stellen wier relaties varieerden van drie maanden tot 45 jaar. Ze ontdekten dat hoe langer koppels samen waren geweest, hoe meer hun voorkeuren overeen kwamen.

Organisatie van de studie

De studie was erop gebaseerd dat elke deelnemer 38 aroma’s rook, waaronder geuren zoals eucalyptus, butanol, sinaaasappel, gerookt vlees en karamel. De onderzoekers hadden ook monsters van elk van de vijf basissmaken opgelost: zoet (10 gram D-sucrose), zuur (5 gram citroenzuur), zout (7,5 gram NaCl), bitter (0,05 gram kininehydrochloride) en umami (10 g natriumglutamaat). De deelnemers werd gevraagd elk geur- en smaakmonster te beoordelen van 1 (“Ik vind het heel goed”) tot 5 (“Ik vind het helemaal niet goed”).

Hoe meer tijd samen, hoe meer gelijkenis in smaak

De studie onderzocht niet alleen hoe de voorkeuren kunnen worden beïnvloed door de levensduur van een relatie, maar ook hoe zij zouden kunnen worden beïnvloed door hoe gelukkig het paar was. Gelukkige koppels hadden niet meer dezelfde voorkeuren dan degenen die minder tevreden waren. Een grotere tevredenheid in de relaties had echter een licht negatieve correlatie met gelijke reukvoorkeuren.

Het is logisch dat hoe meer jaren (en flessen wijn) een paar heeft gedeeld,  hoe meer de voorkeuren uiteindelijk worden aangepast aan elkaar. Door onderzoek werd geconcludeerd dat, zelfs in een ongelukkige relatie, vooral als het paar samen leeft, het waarschijnlijk is dat koppels steeds dezelfde dingen eten en ruiken uit gewoonte, noodzaak of fatsoen.

Stellen die samen drinken zijn gelukkiger

Maar er is meer, omdat een nieuwe studie van de University of Michigan stelt dat stellen die samen drinken gelukkiger zijn. Onderzoekers hebben 2.700 gehuwde paren geïnterviewd en geanalyseerd hoeveel en hoe ze drinken. De conclusies waren dat de 2 personen eerder geneigd waren zich gelukkig te voelen in hun relatie indien ze deze gewoonten deelden dan degenen die nuchter bleven terwijl de andere alcohol consumeerde, en omgekeerd.

Er resten nog steeds veel studies om volledig te begrijpen waarom de smaak van koppels op één lijn ligt, maar waarom zou u het nu niet als een geweldig beginsel gebruiken om tijd door te brengen met uw partner en zijn favoriete fles wijn?

 TAGS:Pasion Blue Chardonnay (blauwe wijn)

Pasion Blue Chardonnay (blauwe wijn)

Een niet-traditionele wijn is de nieuwkomer op de Nederlandse wijnmarkt: ja, de wijn is echt blauw en volledig legaal.

 TAGS:Le Benjamin de Beauregard 2011

Le Benjamin de Beauregard 2011

Een wijn rode beoordeeld met 4 punten uit 5 volgens de klanten van Uvinum.

Geef een reactie Liefde wordt ook gedeeld in drankjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *