De mythe van de wijngaarden

Door olivierpinneau

 TAGS:Ze laten je om een werk een examen doen. Wanneer je maakt het af, zeggen ze tegen je dat je het examen jezelf zal corrigeren, en je weet dat als je tenminste een 5 krijgt, zult je het werk krijgen. Welk cijfer zult jij je geven?

Dat is het problem met de cijfers we aan de wijnjaren geven. De Herkomstbenaming is verantwoordelijk voor de schatting van het wijnjaar van de wijnen die ze bij hun gebied produceren, en er zijn zich bewust van dat een slecht cijfer ontkennend op zijn verkoop zal beïnvloeden, hoe een goed cijfer kan de mogelijkheden van de Herkomstbenaming promoten verbeteren. Welk cijfer zou je geven?

Onder benamingen zoals Toro, sinds 1991 was er alleen een jaar waarin het cijfer “Goed” was. Alle de andere altijd “Erg goed” of “Uitstekend”. Zelfs een gewoon in bijna 20 jaar. Welk geluk.

Maar dit geluk ze delen het met meer dan 40 benamingen mee.

Ampurdán-Costa Brava, Calatayud, Cariñena, Conca de Barberá, Condado de Huelva, Montilla-Moriles, Ribera del Duero, Tacoronte-Acentejo en Valdeorras zijn de benamingen die een gewoon jaar hebben gehad. Een jaar voor iedere benaming om precies te zijn. In totaal, 9 . En voor het matig jaar, vooral in Spaanje en in de laatste jaren , was er alleen een, het 1993 jaar bij de Bierzo. Als ik mij niet vergis…

Met wat we gezien hebben, al de producerende Spaanse sectoren zouden zo veel kwaliteit hebben om boeiende dingen als de wijn doen. Ze altijd slagen in, en indien het ding matig gaat is het wijnjaar uitstekend. of ist het een problem van zelfkritiek?

En we staan vóór het problem van de statistische rechtvaardigheid. Een wijnkelder kan haar grote wijnen gedurende een slecht jaar produceren, of kan zij een matige wijn lang het uitstekdend jaar produceren. Zelfs deze wijnkleder kan haar wijnen het volgend jaar verbeteren , hoewel het cijfer van de Herkomstbenaming slechter is, omdat haar methoden verbetert of omdat haar wijngaard een ideaal punt bereikt heeft.

Als bij een klas het middelmatig cijfer een laag cijfer is, degen die de best was , moet hij gestraft worden? Er zijn benamingen, als de Cava, die velen producerenden ontvangt en deze worden overal in het land verspreid. Dan hoe een cijfer geven, of de klimatische voorwaarden zo verschillend bij Cataluña, Rioja of Extremadura zijn? Of het te veel regende in de Penedés streek, de Cava de Cenicero producerend heeft een slecht wijnjaar gekend? Over het algemeen, de Herkomstbenamingen streven een hoger cijfer aan te geven om het best hij gedaan heeft niet in gevaar te brengen, maar dan kunt je niet op het cijfer vertrouwen…

Zonder voorwaarden in rekening te houden die al naar gelang de wijngaard ofwel rode wijn ofwel witte wijn veranderen kunnen.Een te veel koud jaar voor de rode druif kan uitstekend zijn om witte wiijnen aan te maken.

Welk cijfer geven wij ? Bij Frankrijk, die een referentie om deze wijn is, ontscheiden zich de cijfers van witte en rode wijnen.En hoeweel ze zoeken naar de beste wijn, ik beeld mij in dat, ze wat strenger zijn. Bij voorbeeld, om de Bordeaux rode wijn, hebben ze 3 gewone van 91 af, en om de Bordeaux witte wijn 7. Bij de Loire streek, om de  rode wijnen en om de Rozé wijnen, hebben ze het 94 jaar als een matig jaar angewezen. Waarom het land die veel wijnen verkopt is het strengst land?

 Er wordt gezegd dat omdat ze meer verkopen, worden ze meer kritiseerd wanneer ze zichzelf overtreffen als ze cijfers geven, en dan zijn ze verplicht worden om meer op te passen. In tegenstelling, andere zeggen dat wanneer de wijnkelders zijn image tot boven de verkop aan de particuliers in het jaar denken aan te versterkeren, het is belangrijker op den duur een achtenswaardige positie te onthouden, waarin de verbruiker vertrouwen kan ?na verloop van tijd?. 

Ik wil nog iets toevoegen, een eigene gedacht. Bij Frankrijk de wijnkelders zijn gewoon de wijn bij de kelder veel meer tijd te houden, tot de wijn toe een fles zal gezet worden, dikwijls tot het ogenblik van optimaal consumptie te bereiken, terwijl bij Spaanje de wijnkelders zijn ongeduldig (of geld, of ruim), om zo veel wijn te houden zonder hem te verkopen. Dientengevolge, wanneer een wijnjaar prima is, heeft de wijnkelderhouder geen bezwaar als hij wacht op want de prijs zal tijdens toenemen, en wanneer de verkoop zal een Jerez aanbieden ?die perfect bij het best plaats geworden is: ?het landgoed?. Terwijl als het wijnjaar niet goed is, kunnen ze hem verlaten. De overprijs zal de verliezen verrekenen, en de wijnkelder vermijdt de wijn bij de kelder te houden die we weten dat niet eenvoudig verkopt zal worden. De tijd is aan hun zijde…

Zeker, als ik met een aanbeveling een post graag mee eindige, hier gaat een uitstekende wijn van het wijnjaar die maar “verondersteld” goed was. Het gaat over  Regajal 2008, een wijn uit de Herkomstbenaming van wijnen uit Madrid die op een goed ogenblik om ervan te genieten en zekerlijk laat je hem terugwaarderen en in rekening de wijnjaren tabellen houden …

Laat een bericht achter