Napa Valley: de mooiste vallei van Californië

Door gerben

 - De Amerikaanse staat Californië is bekend als thuis van filmmekka Hollywood, de stranden, Los Angeles, San Francisco, etc. maar ook vanwege het feit dat de staat een aantal van ?s werelds beste wijnen produceert.

De bekendste Californische wijnstreek is Napa Valley waar in vroeger tijden de Wappo-indianen leefden. Men denkt dat de naam van de Wappos afkomstig is van het Spaanse guapo, wat zoveel als ?mooi? of ?aantrekkelijk? betekent.

Al in de 19e eeuw werd er in de Napa Valley wijn geproduceerd. Maar door een plaag van druifluis en later de Drooglegging en de Grote Depressie duurde het meer dan honderd jaar voor de wijnen succesvol werden.

Twee gebeurtenissen hebben de Napa Valley op de kaart gezet als belangrijkste wijnregio van de Verenigde Staten:

  • In 1962 begint Robert Mondavi met het cultiveren van wijnstokken in de vallei. Mondavi was de producent van de belangrijkste wijnen van de Verenigde Staten. Zijn interesse in Napa Valley trok veel andere producenten naar het gebied. Op dit moment zijn er meer dan 300 wijnhuizen actief op een relatief klein oppervlak.
  • In 1976 vond in Parijs een beroemde blinde proeverij plaats waarbij de Californische wijnen zegevierden en de Franse wijnen achter zich lieten. De grote winnaars waren de Chardonnay van de Napa Valley, gevolgd door de Cabernet Sauvignon. Het resultaat van deze competitie betekende het einde van de vooroordelen over Amerikaanse wijnen en gaf een grote impuls aan de wijnproductie in de regio.

Sindsdien is het succes van de wijnen alleen maar gegroeid. Zodanig dat het heeft geleid tot de introductie en ontwikkeling van nieuwe druivensoorten in het gebied: Sonoma County, Carneros of Russian River Valley zijn een aantal van de druiven, in Amerika AVAS genoemd, die aan prestige hebben gewonnen in de Napa Valley.

De beroemde Tuscany Valley van Falcon Crest is geïnspireerd op Napa Valley, geheel volgens Californische stijl gebruik makend van de voordelen van een goede marketing. Voor veel van de hier gevestigde bodega?s is het wijntoerisme even belangrijk of zelfs een grotere bron van inkomsten dan de wijnproductie zelf.

Men schat dat jaarlijks meer dan acht miljoen toeristen de wijnhuizen bezoeken, meer dan het nabijgelegen Disneyland. Heb je zin om de wijnen van de Napa Valley te proeven? Een aantal aanbevelingen:

 TAGS:Robert Mondavi Woodbridge Cabernet Sauvignon 2011Robert Mondavi Woodbridge Cabernet Sauvignon 2011

Robert Mondavi Woodbridge Cabernet Sauvignon 2011. Veel fruit, vooral kers en framboos, met fijne houtaccenten die deze wijn een frisse smaak geven met een lange en zachte afdronk. Buitengewoon.

 

 

 TAGS:R.H. Phillips Night Harvest Chardonnay NvR.H. Phillips Night Harvest Chardonnay Nv

R.H. Phillips Night Harvest Chardonnay Nv. Een elegante wijn, in het vat gerijpt, met bloemige accenten en vanille.

.
Heb je al een wijn uit de Napa Valley geproefd? Of een andere Californische wijn? Welke wijn heeft je voorkeur?

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter