Nieuwe wijngaarden, oude wijngaarden

Door Alberto Martínez

 TAGS:Een van de mooiste geheimen van wijn is de constante evolutie die lijdt. Dezelfde fles, na enkele dagen opnieuw getest, kan verschillende nuances inhouden. Dit komt omdat binnen de wijn blijft een veelheid van wijn bacteriën die zullen ontwikkelen, wijzigen en nog wijzigen de kenmerken van de wijn.

Ook in de vaten zijn er grote veranderingen, wanneer het contact tussen wijn en hout van het vat gebeurd, het doet deeltjes loskomen en lossen zich in de vloeistof op.

Maar een van de belangrijkste wijzigingen en die minder betekenis heeft is de wijnstok zelf, die door de jaren heen bouwt druiven met verschillende eigenschappen. Dat betekent dat elk jaar de wijn is uniek en onherhaalbaar, omdat nooit de factoren weer precies dezelfde zijn.

Wat is het geheim van een goede oogst? De druiven moeten groeien met voedingsstoffen gemetaboliseerd door de plant. Dit betekent dat als wij aan een wijnstok zout en water met gulheid geven, druiven groeien groot en vol met sap, maar dat sap bevat alleen water en zout. Echter, als een wijngaard zonder water is, om het fruit te voeden zal de plant langzaam elk watermolecuul laten metaboliseren dat wortels kunnen in het grond vinden, en dus de druiven weinig groeien en worden verminderd, maar wordt beladen met de eigenschappen van de wijnstok.

De eerste jaren van een wijngaard, de wijngaarden produceren druiven in overvloed. Vruchten zijn groot en mooi, met veel suiker en echt lekker aan het gehemelte. Echter om wijnen te produceren zijn gebruik wordt niet aanbevolen, omdat deze druiven hebben weinig voedingsstoffen die door een plant te jong, waarin het sap stroomt snel en comfortabel. Als wijn wordt gemaakt, dit zal waarschijnlijk erg zuur en met weinig smaak.

Het is al lang erkend dat was de wijngaard niet pas 5 jaar oud was het niet aan te raden om de druiven te gebruiken voor wijn. Nu, met de nieuwe technieken van de wijngaard zorg hebben ze geslagen de ontwikkeling van de plant en wijngaarden te versnellen met 3 jaar oud kunnen ze  produceren wijnen die meer dan acceptabel zijn.

Tot de leeftijd van 20, hebben de wijngaarden verhoogde productie van druiven. Bovendien moet je meestal “druif snijden” (vroeg trossen snijden om de plant minder te produceren, maar met een hogere kwaliteit). De vruchten zijn nog steeds geweldig en vol voedingsstoffen.

Na 30 jaar hebben we te maken met wat worden beschouwd als oude wijngaarden. Ongeacht de rijkdom van de bodem, heeft de plant onderging tal van snoeihout en de “slagaders” werken niet met het gemak zoals tevoren, zodat de overgang van het sap tot de vruchten langzaam gebeurt en met moeite, het maken van dat de trossen zijn weinig, klein en vol met tannines. Het is moeilijk om wijn te maken van oude wijngaarden, onder andere omdat ze nodig hebben een grotere wijngaard om dezelfde hoeveelheid wijn te krijgen, maar de kwaliteit neemt toe in vergelijking met dezelfde wijngaard als een jongere wijngaarde was.

Dat betekent niet dat wijnen uit de oude wijngaarden altijd de bestezijn ,omdat zo belangrijk is de leeftijd van conservering. Zeg dat maar tegen George Clonney …

In Spanje zijn er verschillende wijnen uit oude wijngaarden die zijn in de wereld erkend. Onder hen, degene die het Veda geopend heeft is  “Baltasar Gracián Viñas Viejas de Garnacha” van Cooperativa San Alejandro, in Calatayud, die Robert Parker zei dat het prachtig was en dat zo uitstekende wijn kost minder dan $ 3 (soms) .

Op dit moment vele wijnkelders verlaten hun best wijnstokken ouder worden om dit soort wijnen, rode wijnen te produceren en er zijn onontbeerlijke wijnen als Leda Viñas Viejas, een tempranillo vn de Ribera del Duero, of de  Dominio de Tares Cepas Viejas, een prachtig  mencía vanl Bierzo.

Wat betreeft de witte wijnen, hoeweel is het minder gebruikelijk om wijnen uit oude wijnstokken te vinden, merken we op de V3,een Verdejo bij Rueda wijn in dat er geen twijfel is zal je verrassen. De wijnmakerij “Sitios de Bodega” produceert deze wijn.

Om te eindigen, een citaat van Sir Francis Bacon:”Oud hout te verbranden, oude wijn te drinken, oude vrienden te vertrouwen, en oude auteurs te lezen“.

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter