Ontwikkeling en variaties van Jerez wijn

Door olivierpinneau

 TAGS:De Jerez wijn is niet een enige wijn, maar zijn naam bevat 4 variaties die uit een gemaakte base vloeistof door de dezelfe manier ontstaan:

 Door de wet, de eerste 70% van het persen is gebruikt om de fijne wijnen en licht jerez of gewone wijnen te ontwikkelen, de volgende 20% is bestemd voor het produceren van Oloroso wijnen en andere lage kwaliteit wijnen. Terwijl elke overblijvende vloeistof moet gedistilleerd worden(uitgegroeid tot een sterke drank, als het cognac).

Bij de aanmaak van deze  wijnen het belangrijkste is na de druivenoogst met zijn fijnmaken, persen, gisting en alcoholiseren  (wijn alcohol toevoegen om zijn alcohol percentage te vergroten), die bij de vat zich rust uit en de genoemd “bloem” groeiet uit: een paddestoel te krijgen die ontwikkelt een laag en degene geeft de wijn enige eigenschappen en verdedigt hem tegen de schadelijke actie van de zuurstof. In ieder geval , het verschil met wat er met de traditionele wijn gebeurd, hierbij de zuurstof is niet altijd een slechte vriend; integendeel, zoekt je soms naar de beschadiging die door zijn aanwezigheid veroorzakt wordt. Dus, bij voorbeeld, de Jerez “amontillado“. Het alcohol gehalte van de versterkte wijn zal de wijn bepalen; in het geval van de “finos” “amontillados” en “olorosos”, zal 15 delen zijn en in het geval van de “palo cortado” zal 17 delen zijn (de bloen kan niet ontwikkelen bij dit milieu).

Het maximaal niveau van deze wijnen is de genoemd “fino” wijn, is lichtgoud van kleur en heeft aroma’s van amandelspijs. Het gaat over een erg droge drank met een zoete smaak. Hier, de bloem vermijdt gedurende een minimun 3 jaar de biologische ontwikkeling van de vloeistof. Voor velen het perfect aperitief, je drinkt deze wijn om 8ºC, en  combineert  heel goed met vis en schaal en schelpdieren, dus als de typische Spaanse tapas.

De Jerez “amontillado” wijn doet aan de avellanas denken, en zijn kleur is barnsteen. Zijn smaak is droog, deze drank resulteert uit een verdubbelde biologische, oxydative ontwikkeling, als zijn aanmaak vangt als een “fino” aan, met bloem, maar op den duur verliest hem en de zuurstof vangt te activeren over de vloeistof aan en schrijft zijn eigenen eigenschappen. Hij wordt optimaal om 14°C geserveerd, de deskundige raden deze wijn met soepen, wit vlees en vette vis aan te drinken.

Oloroso is het gebruikt  woord om een donkerer jerez als de anderen te identificeren, met geuren van noot en gerosteerd brood in de mond. Met meer alcohol percentage als de “fino” of de “amontillado”, deze wijn van Jerez resulteert uit een langer contact van de wijn met de zuurstof bij het vat. Je gebruikt hem gewoonlijk met wildbraad mee, omdat dit vlees een sterke smaak heeft, om een temperatuur die ruim 14°C is.

Tussen de “amontillado” en de “oloroso” is er de “palo cortado“, die we krijgen wanneer de proevers gedurende de ontwikkeling van de Jerez fino kritische notities identificeren, en hem weer alcoholiseren met meer alcohol om de bloem te laten verwijten en een oxydative fase toelaten die zal de speciale eigenschappen bij de vat vergroten . Je gebruikt deze wijn om 13°C, en het is ideaal hem alleen of misschien met gedroogde vruchten te gebruiken.

Bij het gebied van Sanlúcar de Barrameda, zijn de winters warmer als bij Puerto de Santa María of Jerez de la Frontera, omdat het dichterbij de Atlantische oceaan is en de ocean vermindert de koelte. De natuur laat dat de bloem actief is en het heel jaar geeft een speciale karakteristiek aan de “fino”, in werkelijkheid bekend als Manzanilla.

Laat een bericht achter