Voor elk bier een maaltijd

 TAGS:Blond, donker, met meer body of met specerijen. Elke soort bier heeft zijn eigen unieke touch en gaat beter of juist minder goed met een bepaalde soort eten. Al langere tijd is het populair om combinaties te maken van bier met bepaalde soorten voedsel om te weten welk bier het beste smaakt bij elk gerecht.

Porter bier is een donkergekleurde alesoort en doorgaans een beetje bitter. Deze unieke smaak, die kenmerkend is voor donker bier, gaat perfect samen met gerookt voedsel, verschillende soorten vleeswaren, zware kazen en desserts met chocolade of koffie.

Een variant van porter en ook van Guiness, populair in Ierland, is Stoutbier. En daarom gaan de eerder genoemde etenswaren ook goed met dit bier, naast hartige gerechten, bepaalde vissoorten en oesters.

Als je voor een Amerikaanse lager gaat, raden wij exotische keukens aan, zoals de Thaise, Mexicaanse of Peruaanse. Ook lekker met brie. De perfecte combinatie van een aperitief met deze verfrissende biersoort. 

Tussen de vele Belgische bieren valt het type Ale op. Dit bier heeft een speciale smaak met verschillende specerijen. Het perfecte bier voor bij een salade, rijst, feta of verschillende soorten citrusvruchten.

Amber Lager is een blond bier met een zachte smaak en hierdoor geschikt voor alle soorten voedsel, vooral pizza, pasta en rijst die worden gecombineerd met tomatensaus en kaas. De smaken van pastas krijgen dankzij dit bier veel meer samenhang.

Brown Ale bier, van Engelse origine, heeft een typische smaak met noten van karamel, chocolade en geroosterde mout. Ideaal voor bij varkensvlees, worst, kip en ander geroosterd vlees. Als nagerecht gaat dit bier met bijna alles goed samen, maar vooral met gedroogde vruchten en noten.

 TAGS:Black Sheep Ale 50clBlack Sheep Ale 50cl

Black Sheep Ale 50cl

 

 

 TAGS:La Goudale 75clLa Goudale 75cl

La Goudale 75cl

Geef me water en ik geef je er wijn voor terug

 TAGS:Philip James is de uitvinder van een gadget dat water in wijn verandert, en dat in slechts drie dagen. Dit is het verhaal.

Het idee ontstond toen James herstellende was van een motorongeluk…

Tijdens een diner met Kevin Boyer, goede vriend en ex-vicepresident van Lot 18, kwam het gesprek op het veranderen van water in wijn zoals Jezus dat deed en hoe moeilijk dat wel niet moet zijn. De volgende ochtend besloten de twee dat ze niet over de vereiste technologie beschikten voor een nieuw wonder. De daaropvolgende jaren werkte James aan het maken en perfectioneren van een nieuw ontwerp.

Na advies te hebben gekregen van een aantal vrienden in Silicon Valley onderzocht Boyer de mogelijkheid om het proces van wijn maken te versnellen door het gebruik van een kleine hoeveelheid warmte en een computergecontroleerde omgeving.

Hij onderzocht de chemische samenstelling van een aantal populaire wijnen en ontdekte dat het mogelijk is de aroma’s van bepaalde wijnen na te maken op dezelfde manier zoals dat gebeurt in de parfumindustrie. 

Het apparaat zet een druivenconcentraat met gist om in wijn via een app voor de mobiele telefoon. Het apparaat beschikt over een fermentatiekamer uitgerust met een serie elektrische sensoren, warmte-elementen en pompen die een voor de gisting ideale omgeving creëren.

Het suikergehalte in de wijn tijdens het fermentatieproces wordt gemeten met een digitale refractometer. Na aanschaf van de machine produceer je voor 2 dollar een fles wijn. De productie duurt twee weken. 

Kun je je een rode Rioja voorstellen die op deze manier is geproduceerd? Of liever een witte Rías Baixas? Terwijl deze uitvinding aan populariteit wint, raden wij je twee wijnen aan die op de traditionele manier zijn gemaakt:

 TAGS:Miraval Rosé 2013Miraval Rosé 2013

Miraval Rosé 2013

 

 

 TAGS:Enate Chardonnay 234 2013Enate Chardonnay 234 2013

Enate Chardonnay 234 2013

10 wijnen om je koffers voor te pakken

 TAGS:Inderdaad, Spanje heeft zoveel wijngebieden, klimaten en variaties dat je van elke smaak kunt genieten -als het gaat om wijn- zonder de grens over te steken. Maar wat als je nieuwsgierig bent en je wilt wijnen uit andere landen proberen, waar begin je dan?

Spanje is een wijnland bij uitstek en de wijn is vooral bedoeld voor binnenlandse consumptie, maar er zijn ‘speciale’ wijnregio’s overal ter wereld die unieke en onvergetelijke wijnen produceren die het proeven waard zijn. Ga je mee op reis? Vandaag maak je kennis met 10 internationale regio’s en wijnen die je minstens één keer in je leven geprobeerd moet hebben (en die je in Spanje niet zo snel zult vinden).

Marsala, Port, Sauternes,… wereldwijd bekende namen met producten die je niet snel zult vergeten. Vandaag stellen we je voor:

10. Marsala

Marsala is een herkomstbenaming voor wijnen afkomstig van Sicilië, waar de halfzoete wijn vandaan komt die we allemaal kennen van het gebruik in de keuken (de beroemde rundvleesfilet in marsala). Maar heb je deze wijn al geproeft uit het glas? Fantastisch.

9. Malborough

Malborough ligt in Nieuw-Zeeland en is beroemd om de rode wijnen als Pinot Noir, maar vooral de witte Sauvignon Blanc, barstensvol geur en aroma’s. Een grootse keuze.

8. Oporto

De Portugezen hebben één van de meest originele wijnen ter wereld: Port. Een unieke combinatie van zoetheid en intensiteit, een wijn die altijd in de kelder zou moeten staan.

7. Chianti

Hoewel de associatie met Hannibal Lector onvermijdelijk is, die deze wijn gebruikte in de meest lugubere vorm van zijn personage, is zeker dat deze wijn ons al jarenlang verleidt met zijn smaak en aroma. Perfect bij Italiaanse gerechten.

6. Tokaji

Een heel speciale Hongaarse wijn: Tokaji of Tokaj, ontwikkeld dankzij een schimmel (Botrytis cinerea) die de druif aantast en een groot deel van het vocht laat verliezen. Het resultaat is een natuurlijk zoete wijn die wereldwijd goed in de smaak valt.

5. Pomerol

Eigenlijk zijn alle wijnen uit de streek rond Bordeaux in Frankrijk niet te missen. Wij kiezen voor Pomerol omdat het de bakermat is van de Petrus, een unieke wijn, de Ferrari onder de wijnen. Onder de fans bevinden zich de meest invloedrijke mensen op deze planeet.

4. Prosecco

Verwikkeld in de eeuwige strijd tussen cava en champagne vergeten we vaak de Prosecco. Het succes van Lambrusco als goedkope wijn heeft ertoe geleid dat velen Prosecco beschouwen als de duurdere variant. Niets is minder waar. Prosecco heeft een geheel eigen karakter dat, al was het maar om dat te bewijzen, je moet proeven.

3. Sauternes

Een andere legendarische regio met grootse wijnen die zijn bewerkt met de Botrytis cinerea, waar grootheden als de Château d’Yquem vandaan komen. De combinatie met foie gras is één van de klassiekers uit de gastronomie. Deze wijn is zoet en delicaat, anders en speciaal. En ze zijn niet allemaal zo duur!

2. Barbaresco

Hoewel de Lambrusco, Marsala en Chianti de bekendste Italiaanse wijnen zijn, is de beste misschien wel de Barbaresco. Gemaakt met de Nebbiolodruif, een druif die zo lang wordt geweekt dat de wijnen altijd donker van kleur zijn, diep en krachtig. Een juweeltje dat zijn plaats nog moet veroveren tussen de overvloed aan indrukwekkende wijnen die vandaag de dag te koop zijn.

1. Champagne

De uitvinding van Dom Pérignon veranderde de wijnwereld en introduceerde de bubbels als feestelijk alternatief. Wie heeft er niet getoost met een glas bubbels? Minstens één keer in je leven zou je dit moeten doen met een glas champagne, dus wacht niet langer want vandaag hebben we een perfecte champagne voor je in petto:

Praten over ‘unieke regio’s’ betekent ook dat je andere buiten beschouwing laat: Californië, Canada, Mendoza, de Bourgogne, Beaujolais, Georgië, Madeira… eindeloos veel smaken. Welke raad jij aan? En welke heb je geproefd?

 TAGS:Palmes d'Or Brut VintagePalmes d’Or Brut Vintage

Palmes d’Or Brut Vintage

 

 

 TAGS:Ca' del Baio Barbaresco Marcarini 2007Ca’ del Baio Barbaresco Marcarini 2007

Ca’ del Baio Barbaresco Marcarini 2007

Wijn kan de oplossing voor kaalheid zijn: geen kale hoofden meer zolang er rode wijn is

 TAGS:Haarverlies is voor veel mensen een serieus probleem. Maar nieuwe onderzoeken naar methodes om kaalheid te voorkomen brengen goed nieuws voor ons wijnliefhebbers. Men heeft ontdekt dat het drinken van twee glazen wijn per dag de haarvaten activeert en het haar laat groeien

Dit nieuws was te verwachten. Tien jaar geleden analiseerden studenten medicijnen drankresten en wezen in de resultaten al op de effecten van wijn op de haargroei van alchemisten in de 18e eeuw. Het is bekend dat kale hoofden in die tijd een onbekend fenomeen waren.

De laatste jaren zijn onderzoeksrapporten opgesteld met patiënten zonder haar die een bepaalde hoeveelheid wijn kregen toegediend. Het lijkt ons een fantastische therapie, vooral als het gratis is. Klein detail: voor goede resultaten is niet elke wijn geschikt en ook niet elke manier van wijn drinken.

Rode wijnen laten een flinke hoeveelheid dik haar groeien, vooral rode wijnen van de Ribera de Duero en een aantal Australische wijnen. Witte Duitse wijnen daarentegen leiden slechts tot een licht donsje en witte Bordeaux heeft geen enkel effect. De oorzaak ligt in een aantal chemische componenten van de grond waar de druif groeit. Het mengen van deze elementen met de vruchten van een oudere wijnstok leidt tot een chemische reactie waarvan de effecten tot op heden niet bekend waren.

Het probleem is dat wie de haargroei wil stimuleren flink in de buidel moet tasten. Alleen wijnen die al jaren in wijnkelders hebben gelegen onder de juiste omstandigheden zijn geschikt. Dus voor een flinke bos haar moet je stevig investeren. Daarnaast is alleen twee keer wijn per dag niet afdoende. Eén glas moet op nuchtere maag worden gedronken en de andere na het eten van hartig voedsel.

Het is wachten op een definitieve lijst van wijnen die de haargroei stimuleren. We zijn er zeker van dat de Spaanse wijnen goed vertegenwoordigd zullen zijn. Het onderzoek is nog in volle gang, maar dit zou wel eens kunnen leiden naar het einde van dit probleem dat ons, om bij het onderwerp te blijven, het hoofd op hol brengt.

Mogen we je twee wijnen aanraden voor kaalhoofden?

 TAGS:Dehesa la Granja 2006Dehesa la Granja 2006

Dehesa la Granja 2006

 

 

 TAGS:Canti Merlot Sangiovese Sicilia 2012Canti Merlot Sangiovese Sicilia 2012

Canti Merlot Sangiovese Sicilia 2012

Gepaneerde aubergines in rode wijnsaus

Rode wijn is een krachtig ingrediënt in de keuken. Het geeft smaak aan voedsel zonder vet te zijn, en in het geval van gepaneerde aubergines in rode wijnsaus blijven de goede eigenschappen van de ingrediënten behouden. Rode wijn helpt om vochtopslag te voorkomen en verbetert de spijsvertering.

Gepaneerde aubergines in rode wijnsaus

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 uien
  • 3 wortels
  • 150 gram sperziebonen
  • 1 glas rode wijn
  • Water
  • Bloem
  • Losgeklopt ei
  • Extra vergine olijfolie
  • Zout

Bereiding:

Stap 1:

Schil de uien en snijdt ze in dobbelstenen. Pocheer de dobbelstenen en breng deze op smaak.

Stap 2:

Voeg aan de uien een 1/2 lepel bloem toe, kokende wijn en 1 glas water.

Stap 3:

Laat het geheel op hoog vuur gedurende 20 minuten inkoken, wrijf de uien fijn en bewaar het voor de saus.

Stap 4:

Snijdt de sperziebonen in stukken, schil de wortels en snijdt ze in 4 getourneerde stukken.

Stap 5:

Stoom de wortel en de sperziebonen 8 minuten. Voeg daarna de saus toe en koop het geheel nog 5 minuten.

Stap 6:

Schil de aubergines en snijdt ze in 1 centimer dikke plakken. Leg ze op een gladde ondergrond en breng op smaak.

Stap 7:

Droog de aubergines, haal ze door de bloem en het losgeklopte ei met een snufje zout.

Stap 8:

Frituur de gepaneerde aubergine in een koekpan met een flinke laag olijfolie. Laat uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord.

Stap 9:

Serveer de rode wijnsaus op de bodem van een bord en daar bovenop de gepaneerde aubergine.

De sperziebonen en wortel zorgen voor de vezels in dit gerecht, belangrijk voor je gezondheid en de voedingsstoffen die je nodig hebt bij de heerlijke wijnsmaak.

Mogen wij je een wijn aanbevelen voor bij dit gerecht? Vandaag kiezen we voor een rode Rioja:

 TAGS:Azpilicueta Crianza 2009Azpilicueta Crianza 2009

Azpilicueta Crianza 2009

 

 

 TAGS:Coto de Imaz Reserva 2005Coto de Imaz Reserva 2005

Coto de Imaz Reserva 2005

De magie van prosecco

 TAGS:Prosecco is een Italiaanse witte wijn, meestal mousserend die zowel droog als extra droog kan zijn. De wijn wordt gemaakt van de Glera– of Proseccodruif.

Glera- en Proseccodruiven groeien in verschillende delen van Italië, maar de druiven voor deze wijn moeten uit de regio Friuli-Venezia Julia of Veneto komen. De druiven worden ook in andere delen van de wereld, waaronder in Brazilië verbouwd, maar prosecco komt altijd uit Italië.

Prosecco is populair als één van de basisingrediënten van Bellini, en sommigen gebruiken deze wijn als goedkoop en prima alternatief voor champagne.

In de jaren ’60 was prosecco zo zoet dat het moeilijk was de wijn te onderscheiden van de Asti Spumante uit Piëmonte, maar geleidelijk aan zijn de productietechnieken veranderd, en daarmee de kwaliteit van de prosecco die we nu drinken.

In tegenstelling tot de methode Champenoise die wordt gebruikt voor de productie van champagne, wordt prosecco gemaakt met de Italiaanse methode of methode Charmat, waarbij de tweede fermentatie plaatsvindt in roestvrijstalen opslagtanks.

Na de lancering op de Amerikaanse markt in 2000 is prosecco bezig aan een wereldwijde opmars onder de gecontroleerde Italiaanse herkomstbenaming Prosecco di Conegliano of Prosecco di Valdobbiadene.  

Soorten prosecco

Proseccowijn wordt voornamelijk gemaakt als mousserende wijn in de versies Spumante of Frizzante Gentile (licht bruisend).

De niet-bruisende variant van prosecco (calmo of tranquillo) wordt gemaakt van Gleradruiven en omvat slechts 5% van de totale jaarproductie.

Heb je al eens een goede prosecco geproefd? Vandaag raden we aan:

 TAGS:Ruggeri Valdobbiadene Prosecco Superiore Quartese BrutRuggeri Valdobbiadene Prosecco Superiore Quartese Brut

Ruggeri Valdobbiadene Prosecco Superiore Quartese Brut

 

 

 TAGS:Foss Marai Roös BrutFoss Marai Roös Brut

Foss Marai Roös Brut

Pastis

Pastis is een Franse drank, uitgevonden in 1932 door Paul Ricard en gebruikt als aperitief. De drank bevat doorgaans tussen 40 en 45 procent alcohol en is na wijn de populairste drank in Frankrijk.

Pastis wordt voor het drinken aangelengd met water. Vijf delen water op één deel Pastis. Dit geeft de drank de melkachtige kleur die we ook bij absint zien.

Pastis wordt koud gedronken en behalve koud water voegen sommige liefhebbers ook ijsblokjes toe. Met of zonder ijs, het is sowieso een verfrissend aperitief.

De drank wordt door sommigen als voorloper van absint gezien, ook al zijn de twee heel verschillend. Vooral omdat pastis geen Artemisa absentium bevat en de originele bereiding op basis van anijs is, hoewel soms ook steranijs wordt gebruikt in combinatie met Aziatische en Europese kruiden die zorgen voor een karamelachtige (industriële productie) of witte (ambachtelijke productie) kleur.

Voor degenen die niet van absint houden is pastis een zoet alternatief om als aperitief te drinken. De drank is onderdeel van een oude traditie van anijsachtige likeuren zoals sambuca, mastika, ouzo en arak.

De modernste versies van pastis zijn een mengsel van alcohol en commercieel aantrekkelijke aroma’s, extracten en kleuren die de drank veranderen en zichtbaarder maken voor de consument.

Alleen al in Frankrijk en Europa wordt jaarlijks 130 miljoen liter pastis verkocht. De karakteristieke smaak en warmte van deze drank verleiden velen om een slokje te nemen in goed gezelschap na de maaltijd.

Liefhebber van pastis? Dan raden wij aan:

 TAGS:RicardRicard

Ricard

 

 

 TAGS:Pastis 51 1LPastis 51 1L

Pastis 51 1L

Vrouwen gaan voor rood

 TAGS:Er is eindeloos geschreven over de wijnvoorkeuren van vrouwen en altijd werd aangenomen dat het vrouwelijk geslacht liever witte dan rode wijn drinkt. Maar dit blijkt een mythe.

In de maanden maart en april van 2011 voerden een aantal in wijn gespecialiseerde tijdschriften (uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Hong Kong, Duitsland en de Verenigde Staten) een enquête uit onder 10.500 vrouwen. De resultaten gaven rode wijn als winnaar aan (de enquête werd uitgevoerd kort voor de opening van de Vinexpo in Bordeaux in juni van hetzelfde jaar).

Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. En daarom is het belangrijk te melden dat de resultaten van deze enquête overeenkomen met een enquête uitgevoerd door het Observatorio Español del Mercado del Vino (OEMV), waaruit bleek dat van elke 10 wijndrinkende vrouwen er 6 een voorkeur hebben voor rode wijn ten opzichte van witte wijn, rosé en zelfs bier.

In de genoemde enquête werden vrouwen van verschillende nationaliteiten geïnterviewd (uit landen waar veel wijn wordt gedronken). 51% had een voorkeur voor rode wijn, tegen 26% voor witte wijn. Een overtuigende 58% van de vrouwen boven de 46 jaar drinkt liever rode dan witte wijn. De grootste liefhebbers van rode wijn zijn de Noord-Amerikaanse vrouwen (Canada en de Verenigde Staten) met een voorkeurspercentage van 67%.

Een studie uitgevoerd door Datavin leverde meer belangrijke resultaten op, bijvoorbeeld dat 2 op de 3 Spaanse vrouwen gelooft dat het drinken van wijn met mate goed is voor de gezondheid. En dat de dames vooral wijn drinken tussen de maaltijden door en als ze vriendinnen uitnodigen of uitgaan. 

Cijfers zijn saai, en statistieken zijn wat ze zijn: statistieken. Maar het is interessant om een blik te werpen op deze nieuwe resultaten, ook al blijft de voorkeur voor een bepaalde wijn heel persoonlijk en heeft die niets te maken met geslacht, leeftijd en andere factoren. We zijn er van overtuigd dat wijnliefhebbers niet kunnen worden ingedeeld in sociale, economische, culturele en andere hokjes. Dus wat overblijft is jullie mening. Is rode wijn beter dan witte?

En als je een voorbeeld wilt hebben bij al deze cijfers, hier zijn een aantal rode wijnen die je waarschijnlijk wel kunt waarderen:

 TAGS:Dehesa la Granja 2006Dehesa la Granja 2006

Dehesa la Granja 2006

 

 

 TAGS:Tarani Malbec Vdp Comte Tolosan 2011Tarani Malbec Vdp Comte Tolosan 2011

Tarani Malbec Vdp Comte Tolosan 2011

 

P.S. De studie van Datavin in Spanje werd uitgevoerd in Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia en Sevilla.

Soorten whisky

 TAGS:Zoals bekend is whisky een van oorsprong Ierse en Schotse drank gestookt van granen. De oorsprong gaat terug tot in de Keltische tijd, hoewel de eerste geschreven documenten over whisky stammen uit de 15e eeuw. Whisky is één van de meest gedronken alcoholische dranken ter wereld en rondom de productie en het proeven heeft zich een geheel eigen cultuur ontwikkeld, vergelijkbaar met de wijncultuur in mediterraan Europa.

Bij het indelen van whisky naar soort is de herkomst cruciaal omdat per plaats van productie de grondstoffen enorm kunnen verschillen, evenals het productieproces waarin verschillende technieken de smaak, het aroma, de rijping en de conservering beïnvloeden.

Op deze manier kunnen we drie grote categorieën onderscheiden:

Entre los escoceses existen variedades distintas: el whisky de grano, de cebada no malteada y maíz, y envejecido durante un mínimo de 4 años; el whisky de malta, que suele ser el más apreciado, elaborado enteramente con cebada malteada y envejecido en barricas de roble que anteriormente contuvieran Jerez o Bourbon; y el blended, que procede de la mezcla de los anteriores en diferentes proporciones, con lo que se consigue una variedad de aromas y sabores con diferentes características.

De Schotse whisky kent verschillende varianten, whisky van graan, ongemoute gerst en maïs, en de gedurende minimaal vier jaar gerijpte malt whisky. De malt is de meest geliefde en wordt gemaakt van gemoute gerst en daarna gerijpt in eikenhouten vaten die eerder zijn gebruikt voor de opslag van sherry of bourbon. De blended is een mengsel van de voorgaande soorten in verschillende verhoudingen, waarmee een groot aantal verschillende aroma’s en smaken kan worden gemaakt.

Ierse whisky is gelijk aan malt whisky als het gaat om de productie, maar wordt drie keer gedestilleerd. Ook wordt er een deel ongemoute gerst toegevoegd en mout gedroogd met steenkool in plaats van de turf die wordt gebruikt voor Schotse whisky..

Onder de Amerikaanse whisky’s is de bourbon veruit de bekendste, gestookt van maïs, gemoute gerst en rogge. Belangrijke varianten zijn rye (rogge), corn (maïs), tennessee (gelijk aan bourbon, maar met meer maïs) en canadian, gemaakt op basis van gemoute rogge en met minder gerst en maïs.

Vandaag bevelen we je aan:

 TAGS:Whisky Johnnie Walker Black Label 12 Jaar Striding Man Jasper Goodall Limited Edition 2011Whisky Johnnie Walker Black Label 12 Jaar Striding Man Jasper Goodall Limited Edition 2011

Whisky Johnnie Walker Black Label 12 Jaar Striding Man Jasper Goodall Limited Edition 2011

 

 

 TAGS:Jack Daniel's Gold Medal 1981 Amsterdam 1LJack Daniel’s Gold Medal 1981 Amsterdam 1L

Jack Daniel’s Gold Medal 1981 Amsterdam 1L

Hoe decanteer je wijn?

 - Decanteren is één van de stappen in het voorbereiden van een wijn voor consumptie. Het decanteerproces bestaat uit het overhevelen van de vloeistof tussen wijnfles en karaf, waardoor de wijn wordt belucht en bezinksel wordt afgescheiden.

Voor het decanteren heb je een decanteerfles nodig die zorgt voor het beluchten van de wijn en het gelijktijdig verwijderen van bezinksel bij oudere wijnen. De decanteerkaraf werd in Griekse en Romeinse tijden amphora genoemd. Bedienden gebruikten amphora?s voor het serveren van wijn aan gasten tijdens feesten. De decanteerfles in zijn huidige vorm is een glazen karaf, maar voor de Renaissance werden ze gemaakt van metaal.

De voor de hand liggende vraag is waar decanteren en het beluchten van wijn goed voor is. Tijdens het overgieten wordt de wijn blootgesteld aan zuurstof en geeft zijn aroma?s vrij. Dit is met name nodig als de wijn lange tijd in vaten of flessen opgeslagen is geweest. Het proces is gelijk aan het ?walsen? van wijn in een glas voor het drinken.

Bij het decanteren van een jonge wijn wordt de fles geopend en leeggeschonken in de decanteerfles. Probeer hierbij de wijn langs één van de zijden van de hals van de karaf te schenken.

Oude wijn bevat bezinksel dat niet gedronken mag worden en heeft daarom een ander decanteerproces. Om te voorkomen dat het bezinksel in de wijn terecht komt wordt het bezinksel bekeken met behulp van een lamp of kaars. De fles wordt geopend en langzaam leeggeschonken terwijl met het licht het bezinksel in de gaten wordt gehouden. Wanneer het bezinksel bij de hals van de fles komt stop je met inschenken en wacht je tot het bezinksel opnieuw naar de bodem is gezakt. Hierna wordt het proces herhaald.

Ondanks de voordelen van het decanteren staat het ook vast dat de wijn door het overgieten of door het ?walsen? in je glas sneller oxideert en alcohol verliest. Om optimaal te genieten van het aroma en de karakteristieke smaken is het raadzaam de wijn binnen enkele uren na het decanteren te drinken.

Een decanteerfles mag nooit met zeep gewassen worden. Het beste is de karaf te wassen met mineraalwater en een mengsel van gestampt ijs en grof zout.

Enkele door Uvinum aanbevolen wijnen:

 TAGS:Karaf Elegance met stopKaraf Elegance met stop

Karaf Elegance met stop

 

 

 TAGS:Decanter Rona ClassicDecanter Rona Classic

Decanter Rona Classic