Soorten Italiaanse wijnen (I)

 -

Italiaanse wijncultuur heeft een lange geschiedenis en grote traditie, de beroemde wijnen overschreden allerlei culturele en sociale barrières. Laten we eens kijken naar deze fascinerende wereld en ontdekken enkele van de soorten van Italiaanse wijnen.
Chianti, Dolcetto en Lambrusco wijnen.

Chianti wijnen – Dit type wijn is een van de mooiste rode wijnen, naast een reputatie voor kwaliteit uiteraard ondersteund. In zijn naam vertelt zijn oorsprong, is deze wijn geboren in de Siena provincie net in de heuvels van de Chianti, in de Gaiole dorpen in Chianti, Castellina in Chianti en Radda in Chianti. Deze wijn wordt meestal gemaakt met sangiovese druiven, is al aanwezig in kleine hoeveelheden van syrah, merlot en cabernet sauvignon. Ongetwijfeld de meest bekende is de Superiore Chianti wijn (boven), de beste in zijn klasse. Vandaag Chianti wijn wordt geproduceerd in grote hoeveelheden in steden als Pisa, Arezzo en Florence, die deel uitmaken van de 8 deelgebieden van de huidige productie.

Dolcetto d’Alba wijnen – Deze wijn heeft zijn oorsprong in de stad van Piemonte (noordoosten van Italië), de vertaling zou iets als “wat zoet of zoetje” zijn, maar laat u niet door de naam misleiden , omdat de Dolcetto geen hoge niveaus van suiker heeft zoals door zijn naam kan worden verondersteld, inderdaad de meeste productie van deze wijn droog is, en een kleine hoeveelheid halfdroge (wat zoet)is. Onder de meer bekende Dolcetto wijnen vinden we de Ceretto Nero en de regaliz, wijnen  waarin overheerst de smaak van pruimen die deze bitterheid geeft met amandel nuances die hem kenmerkt. Laten eindigen met twee soorten wijn, Dolcetto di Dogliani en Dolcetto di Dogliani Superior, beschouwd als superieur. Deze wijn combineren prachtig met pasta en pizza.

Lambrusco wijnen – Deze wijn heeft zijn oorsprong in de stad van Emilia-Romagna (Noord-Italië). Wordt geproduceerd door vele variëteiten van druiven, sommige producten van “klonen”, waartoe kunnen we tot 40 variëteiten toevoegen. Deze wijn is verdeeld in vier benamingen van oorsprong: Salamino Lambrusco di Santa Croce, Lambrusco Reggiano, Lambrusco di Castelvetro Grasparossa en Lambrusco di Sorbara. Lambrusco wijn is meestal iets sprankelende, droog kan worden gevonden, maar voor de grootste hoeveelheid semi-droge is. Onder zijn kenmerken kunnen we zeggen dat de Lambrusco een hoge zuurgraad aandacht heeft voor de smaak van verschillende bessen. Vandaag Lambrusco grootste markt is in de Verenigde Staten. Het succes is uitgevoerd en wordt geproduceerd ook wijnen van dezelfde soort in Argentinië en Chili, maar in kleinere hoeveelheden.

 TAGS:Cantele Salice Salentino Riserva 2009Cantele Salice Salentino Riserva 2009

Cantele Salice Salentino Riserva 2009

 

 

 TAGS:Planeta Alastro 2011Planeta Alastro 2011

Planeta Alastro 2011

Geef een reactie Soorten Italiaanse wijnen (I)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *