Soorten rum

 - Rum is één van de populairste gedistilleerde dranken ter wereld. Deze hoofdrol is niet alleen te danken aan de kracht en smaak van rum, maar ook aan de veelzijdigheid van de verschillende soorten rum.

  • Witte rum. De naam zegt alles over de kleur. Maar los van de kleur is witte rum de meest lichte, zachte en neutrale rum onder de rums. Qua smaak dan, het alcoholgehalte doet niet onder voor andere soorten. In een aantal Zuid-Amerikaanse landen wordt witte rum verder onderverdeeld in lichte witte rum en extra lichte witte rum. Deze rum dankt zijn lichte amberkleur aan het korte rijpingsproces in eikenhouten vaten. Je zou kunnen zeggen dat dit de meest pure rum is (het rijpingsproces duurt hooguit een jaar).
  • Rum doradogold, blond of ambré. Deze rum krijgt zijn onmiskenbare gouden of amberkleurige tint tijdens een rijpingsproces dat langer is dan dat van witte rum. Deze soort heeft meestal meer smaak door het hogere glucosegehalte. Aan sommige van de goudkleurige rumsoorten wordt kunstmatige kleur of karamel toegevoegd.
  • Zwarte of black rum. De grote meerderheid van deze soort rum wordt geproduceerd in distilleerketels, waardoor dit een zeer krachtige en smaakvolle rum is. De donkere kleur ontstaat tijdens een langdurig rijpingsproces in vaten. Voor velen is dit de rumsooort die de ware essentie van rum vertegenwoordigd.
  • Premium of Gran Reserva rum. Deze soort krijgt een speciaal en zeer langdurig rijpingsproces en is vaak het paradepaardje van het merk rum. De productie is kleinschaliger en intensiever. Het rijpingsproces in vaten duurt tussen 5 en 50 jaar. Deze exclusieve en emblematische rum is vaak ook de duurste die een bepaald merk te bieden heeft. 
  • Rum met toegevoegde smaak of specerijen. Deze soort rum kent vele variaties, waaronder rum gemengd met specerijen en smaakstoffen als kaneel of vanille. Populairder zijn de fruitige smaken (sinaasappel, citroen, perzik, munt etc.).

Nu je de verschillende soorten rum kent, is het tijd om te proeven. Maak je keuze uit onze selectie en ontdek welke rum jouw favoriet is:

 TAGS:Havana Club Añejo 3 Años 1LHavana Club Añejo 3 Años 1L

Havana Club Añejo 3 Años 1L: Lange tijd de populairste rum in Spanje, maar de laatste jaren wat ondergewaardeerd. Een witte rum met alle smaak van een goede witte rum, ideaal voor een uitstekende mojito.

 

 

 TAGS:Ron Brugal AñejoRon Brugal Añejo

Ron Brugal Añejo: De populairste dorado rum, en een prima rum om kennis te maken met de donkerdere en meer complexe rumsoorten. Zoete, karamelachtige smaak met een rookachtige ondertoon.

 

 

 TAGS:Ron Diplomático 12 Años Reserva ExclusivaRon Diplomático 12 Años Reserva Exclusiva

Ron Diplomático 12 Años Reserva Exclusiva: Deze Venezolaanse rum wordt gestookt in oude destilleerketels en heeft aroma’s van vanille, sinaasappelschil en kaneel. Een uitzonderlijke rum.

 

 

 TAGS:Ron Dzama Vainilla Ambre 10 AñosRon Dzama Vainilla Ambre 10 Años

Ron Dzama Vainilla Ambre 10 Años: Hoewel rum wordt geassocieerd met de Caraïben, produceert Afrika ook een aantal zeer interessante soorten. Deze Dzama rum bevat behalve vanille een groot aantal specerijen. Een complexe, smakelijke en mysterieuze rum om langzaam van te genieten tot de laatste druppel. 

 

Houd je van rum? Welke is jouw favoriet?

Geef een reactie Soorten rum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *