Tips om van je bierproeverij een succes te maken

Door mishaalexandra

 TAGS:undefined

 

We houden allemaal van bier, maar niet allemaal weten we genoeg over dit drankje. Als je de interessante details wilt weten over hoe een bierproeverij te organiseren, is het belangrijk om stap voor stap je techniek na te lopen.

Tussen twee biertjes kunnen grote verschillen, zoals de gist, de kleur, het schuim en de smaak, bestaan die we kunnen waarnemen, proeven en vergelijken. 

  1. Leer de soorten kennen: lezen over de soorten bier kan je helpen de verschillende eigenschappen te herkennen en een betere keuze te maken in welke je wilt proberen. Vergeet niet dat je maar 5 bieren per keer kan proeven.
  2. Glazen: de ideale glazen voor sterk bier zijn ronde glazen, echter voor zacht bier zijn de vierkante glazen beter. Tijdens een proeverij worden er twee glazen gebruikt: een voor het uiterlijk en een voor de smaak.
  3. Probeer niet te roken: als je rookt, steek dan geen sigaret op voor en tijdens de proeverij.
  4. Temperatuur: het bier moet tussen de 3 en 8 graden zijn voor een goede proeverij. Een enkeling raadt aan het bier 10 minuten voor de proeverij uit de koelkast te halen, zodat het niet te koud en niet te warm is en om zo goed van de aroma´s te genieten.
  5. Serveer het bier: wanneer het bier in de glazen geschonken wordt, moet het glas 45 graden gekanteld worden. Het bier wordt in het glas geschonken met een kleine afstand, zodat er een schuimkraag ontstaat die niet dikker is dan 2 centimeter.
  6. Kleur van het bier: de kleur kan wit, roodachtig, bruinachtig of zwart zijn. Neem de kleur waar door het glas tegen het licht in te houden en kijk of de kleur troebel of helder is. Dit hangt af van het filteren.
  7. Schuim: voor het bekijken van het schuim mag je niet alleen de dikte meetellen, ook moet je kijken of de poriën van het koolzuur open of gesloten zijn en hoe lang dit zo blijft in het glas. Hoe minder lang het volhoudt, hoe hoger het alcoholpercentage.
  8. Aroma: de aroma´s van bieren gemaakt van granen kunnen kleiachtig, kruidig of bloemachtig zijn, afhankelijk van de hoeveelheid mout of tarwe die er gebruikt is. Goud bier ruikt vaak sterk naar Hop en de donkere bieren ruiken vaak naar mout, chocola of koffie. Je kan in deze bieren ook fruitige aroma´s of kruidachtige aroma´s herkennen. En in bieren met een hoge fermentatie kan een alcoholaroma worden waargenomen.
  9. Smaak: Onthoud dat de zure smaken worden waargenomen door de zijkanten van de tong, de zoete door het puntje van je tong en de bittere smaken achterop je tong. Zoek de geroosterde smaken van de granen, daarna de smaak van bittere Hop of zoete tarwe, gevolgd door de smaak van fruit of kruiden, de smaak van alcohol die een zacht branderig gevoel creëert en als laatste de body van het bier wat je kan waarnemen door de lichte of schuimige textuur van het bier in de mond.

 

 TAGS:DuvelDuvel

Duvel

 

 

 TAGS:Emelisse Smoked Rye IpaEmelisse Smoked Rye Ipa

Emelisse Smoked Rye Ipa

 

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter