Vijf champagnes om rekening mee te houden

Door Jordi Luque
Vijf champagnes om rekening mee te houden - Drinks&Co

Vijf champagnes om rekening mee te houden - Drinks&Co

Kerst zonder bubbels is geen kerst. Of eigenlijk geen enkel feest is een feest zonder bubbels. Dus maak de komende feestdagen weer sparkling met deze champagnes.

Champagne is niet per se de beste bubbelwijn ter wereld. Alle wijnregio’s in de wereld produceren zowel goede als slechte wijnen. Maar geen enkele mousserende wijn heeft zoveel prestige, glamour en aantrekkingskracht op zowel wijnliefhebbers als gewone stervelingen.

En daarom is het vieren van kerst met een fles drinkbare sterren, volgens de definitie van Dom Perignon toen hij per ongeluk de tweede fermentatie ontdekte in zijn wijnhuis, altijd een goed idee. Het lijstje hieronder bevat vijf verschillende concepten, maar allemaal even lekker, dus kies je eigen avontuur en het genieten is gegarandeerd.

De traditionele: Belle Epoque Perrier Jouët 2014

Een klassieker onder de klassiekers, gemaakt door een van de Grands Maisons de Champagne.

Een archetypische mix van chardonnay, pinot noir en pinot meunier en een assemblage van verschillende oogstjaren. Een klassieke champagne die niemand, maar dan ook niemand, kan weerstaan. Een veilige keuze met bovendien een prachtige fles.

Voor groepen: Perrier-Jouët Grand Brut Magnum

Zoals bij alles hebben wijncategorieën hun subcategorieën en magnumflessen, oftewel een fles van anderhalve liter, nog feestelijker dan die van 750 ml. Nóg feestelijker en geschikt voor grotere groepen.

En dit is niet het enige voordeel van deze flessen. Het blijkt dat de verhouding tussen vloeistof en zuurstof in de fles (gunstig voor de vloeistof) zorgt voor een tragere oxidatie van de wijn, waardoor deze langer bewaard kan worden en complexere smaken ontwikkelt. Dit is de ware betekenis van de magnum. Geniet ervan.

De rebel: Heidsieck Monopole Rosé Top Brut

Rebels omdat veel mensen rosé, met of zonder bubbels, als subcategorie beschouwen. Niets is minder waar, en ik zou zelfs durven zeggen het toppunt van domheid in het geval van champagne. De roze kleur komt van de pinot noir, een van de meest aromatische en delicate rode druiven ter wereld, en deels van pinot meunier.

Wellicht vind je aroma’s van viooltjes, rood fruit en meeslepend aromatisch profiel. Dit is een vriendelijke champagne.

Het sociale hulpje: Charles Orban Blanc de Noirs

Misschien heb je niks te bespreken met je gasten tijdens kerst. Om je te helpen bij die ongemakkelijke stiltes die je eerder in de lift verwacht dan op een feestdag, zijn er de Blanc de Noirs.

Wist je dat deze champagne met lichte kleur wordt gemaakt van rode druiven? Dit maakt Blancs de Noirs fascinerend. De maceratie van de druivenschillen is zo kort dat de kleurstoffen niet worden overgedragen aan de most, maar wel andere aromatische en structurele kenmerken die Blanc de Noirs hun interessante profiel geven. Geef blijk van je expertise en vertel hoe deze bubbelwijn wordt gemaakt.

De maagdelijke: Pol Roger Blanc de Blancs Brut 2013

En Blanc de Blancs is het tegenovergestelde van een Blanc de Noirs. Dat wil zeggen, alleen gemaakt met de witte druif chardonnay.

Deze wijnen hebben een scherper en lichter profiel dan soortgenoten, een bijna maagdelijke verschijning. Maar vergis je niet, de chardonnay is een heerlijke druif en zowel experts als beginnelingen zijn er dol op. Aan champagnes geeft deze druif een enorme elegantie en een goed voorbeeld daarvan is deze Pol Roger.

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter