Wanneer decanteren wijn

 TAGS:Decanteren is een van de rituelen die het meest geassocieerd met de wijncultuur is,
afgezien van het proeven. En het is een van de minst begrepen, en waarover is er meer controverse. Wanneer een wijn decanteren? Verbeteert het decanteren de wijn

Decanteren of beluchten?

In principe spreken we over twee verschillende onderwerpen, maar meestal ze zijn samen geassocieerd. Maar er zijn verschillen:

Als we de wijn decanteren, willen we de wijn van de ene container naar een andere om zich te ontdoen van de droesem.

Als we een wijn ventileren wat we doen is om de wijn in contact met lucht te zijn, zodat de zuurstofrijke aroma’s aan de oppervlakte uitkomen, vooral als het gaat om geconcentreerde wijnen die al lang in de fles hebben vergrendeld.

Decanteren

De oude wijn, of degenen die niet voldoende gefilterd in de voorbereiding, kan droesem bevatten. Het feit dat een wijn droesem bevat vertelt ons niets over de kwaliteit ervan: het kan goed of slecht wijn zijn. Maar droesem heeft meestal een licht bittere smaak en samentrekking, dus is het passend droesem te scheiden om goed de wijn te waarderen.

Als u denkt dat uw flessen droesem hebben, is het normaal dat u hem decanteert. Momenteel zijn er karaffen op de markt die een filter bevatten, of u een filter kopen kunt, en als u ervoor zoorgt dat de filter gaten zijn klein genoeg, dat zou genoeg zijn. Maar de realiteit is dat de filters van de wijn zelden voorkomen de droesem.

De klassieke keuze is degene die we zullen u uitleggen. Het lijkt ouderwets en snobistisch uit, maar het is zeker de beste voor grote wijnen. Als u de fles horizontaal gehouden heeft, zoals geadviseerd, is het beste dat u de fles op een wijnrek zet, waar ze iets zal worden gekanteld, zodat u deze kunt openen zonder ze te beroeren, zodat het droesem niet verwijdeert en de wijn niet vertroebelen. Houd de fles goed 24 uur voor het serveren, als u kunt.

Bereid de karaf en onsteek een ongeparfumeerde kaars. Probeer om de kaars aan de andere kant te onsteken, om de geur van de wedstrijd lucifer of aansteker gas te verblijven op dezelfde plaats waar u de wijn ruikt. Open de fles (dit zal de moeilijkste, omdat de fles wordt gekanteld zal het ingewikkelder zijn dan met de fles rechtop), en eenmaal geopend, begint langzaam de wijn in de karaf te gieten. Het is belangrijk dat het proces langzaam mogelijk zijn om de wijn niet te veel veranderen.

Hoe ziet het kaars uit? De hals van de fles moet tussen uw ogen en de kaars zijn. Dus u zult de hals van de fles zien en u kunt zien wanneer ze beginnen droesem te glippen door de hals van de fles. Dat zal de tijd om te stoppen met serveren wijn te zijn, en u zult succesvol afgegoten wijn krijgen.

Wijn Beluchting

Wanneer u de wijn decanteert zult u ook de wijn beluchten, u zult hem aan zuurstof zetten, die zal leiden tot een aantal andere smaken die zullen verdwijnen en andere zullen verzachten. In het geval van grote reserves van grote ouderdom, kan dit betekenen de weinige geuren verliezen die de wijn kan bevatten, dus u moet voorzichtig zijn bij het kiezen van welke wijn u wilt beluchten.

Er zijn kleine potje karaffen voor de wijn die nodig decanteren hebben, maar geen beluchting, terwijl de meeste commerciële karaffen worden gebruikt voor de beide functies.

Beluchting wordt aanbevolen voor wijnen die worden verondersteld kracht van aroma’s zijn in het beste moment van consumptie. Dus elimineren we de muffe geurtjes en laten we de aroma’s aan de oppervlakte in minder tijd.

Om een wijn te decanteren moet u hem in een karaf gieten, heeft u nodig ruimte, maar zonder zich zorgen over het droesem te maken. Sommige wijnen,de minste deel, eisen ook dat u hem breekt, dat wil zeggen dat u zult hem krachtig gieten, zodat de alcoholen verdwijnen. Maar meestal “breken” een wijn is geen goed idee.

De beste manier om te zien of een wijn behoeft beluchting is om de fles te openen en hem proeven: als u merkt dat hij zeer geconcentreerd smaakt, “als gesloten”, en slecht gedefinieerde, dan zou het normaal om hem te decanteren. De aroma’s die ruiken naar gesloten, zijn deze van luchtvochtigheid, licht kurk (indien het flink is dat betekent een defect van de wijn) en de geur van oud, om natte leren, …

Als u deze geuren niet kan identificeren, of niet zeker weet, opeen de fles, proef hem dan een beetje en laat hem open 10 minuten. Na die tijd, de re-test, kijk of er iets verbeterd is, en zo ja, decanteer hem om de wijn te beluchten.

Zo niet, zult u alleen de oppervlakte hebben belucht, en de wijn zal niet veel hebben verloren.

 TAGS:Belondrade y Lurton 2011Belondrade y Lurton 2011

Belondrade y Lurton 2011

 

 

 TAGS:R.H. Phillips Night Harvest Chardonnay NvR.H. Phillips Night Harvest Chardonnay Nv

R.H. Phillips Night Harvest Chardonnay Nv

Geef een reactie Wanneer decanteren wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *