Whisky versus Bourbon: weet jij hoe het zit?

Door Cira López
Whisky versus Bourbon: weet jij hoe het zit? - Drinks&Co

Whisky versus Bourbon: weet jij hoe het zit? - Drinks&Co

Is er iets glamoureuzer dan een zwartwitfilm waarin de hoofdrolspeler (iemand die verdacht veel lijkt op Humphrey Bogart) gekweld rondloopt met een fles whisky in de hand? Wacht, of was het bourbon? Want dat is niet hetzelfde, of toch wel?

Nee, het is niet hetzelfde. Ze zien er allebei goed uit in een tumblerglas, maar het zijn verschillende dranken. Ze lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Om jouw vragen te beantwoorden, hebben we hier een eenvoudige gids Whisky vs. Bourbon. En wil je weten wat Humphrey dronk? Kijk dan goed naar de fles

De grondstof is niet hetzelfde

Eigenlijk is bourbon een whisky, maar hij heeft een eigen karakter. Zowel whisky als bourbon zijn sterke dranken gemaakt van granen. Bourbon moet wettelijk minimaal 51% maïs bevatten en bevat daarnaast gerst, tarwe en rogge, terwijl whisky een groter percentage rogge bevat. Als de whisky slechts in één distilleerderij wordt gemaakt met een gemoute korrel (meestal gerst), hebben we te maken met een single malt whisky. Als de whisky afkomstig is van de mix van verschillende whisky’s die al gerijpt zijn, hebben we te maken met een blended whisky.

Whisky wordt op veel plaatsen gemaakt, bourbon maar op één

Bourbon is een bepaalde stijl van whisky die alleen in de Verenigde Staten en met strikte regels kan worden gemaakt, waaronder die van de al eerder genoemde verplichte 51% maïs. Whisky kan overal ter wereld worden gemaakt, de belangrijkste productielanden zijn Ierland, Schotland, de VS, Canada en Japan. Verschillen? Heel globaal kunnen we stellen dat de Ieren blended whisky’s maken (maar er bestaan single malt), met een drievoudige destillatie van niet gemoute gerst die minimaal drie jaar moeten rijpen. Schotse whisky kent single malts gemaakt met gemoute gerst en blended whisky’s van granen (meer graansoorten naast gerst). Canadese whisky is vrij zacht en normaal gesproken gemaakt van rogge (rye whisky), en sommige hebben tot wel 20 ingrediënten of meer in hun blend. Japanse whisky volgt de Schotse stijl en ook daar zijn de single malts gangbaarder.

De smaak

De smaak van whisky is moeilijk uit te leggen. Hij kan zijn gemaakt van verschillende granen, met verschillende rijpingen, en de stijl verandert behoorlijk naar gelang de plaats van herkomst. Ierse whisky is bijvoorbeeld vaak vrij zacht en makkelijk te drinken. De Canadese rye whisky (vooral in de VS gemaakt) is kruidig en intens en de Schotse heeft vaak een rokerige toets, hoewel elke Schotse regio eigen kenmerken aan de drank geeft. Bourbon kan ook veel profielen hebben, maar heeft over het algemeen een sterke smaak.

Een paar aanbevelingen

Tot hier de verschillen, want in het glas lijken whisky en bourbon veel op elkaar. Een whisky of bourbon uit het hogere segment wordt doorgaans puur, met ijs of met een beetje water gedronken. Dé cocktail met bourbon is de Manhattan, en die met whisky de Old Fashioned. Wij raden je een aantal whisky’s aan met verschillende herkomsten en een enkele bourbon zodat je zelf kunt oordelen. En als je op de achtergrond As time goes by aanzet, smaken ze misschien nog beter!

The Glenlivet 12 Years Single Malt

Deze single malt Schotse whisky uit de regio Speyside is zacht en evenwichtig, maar zonder gebrek aan complexiteit. De destilleerderij heeft meer dan 200 jaar ervaring en wordt beschouwd als een van de beste ter wereld.


Nikka Coffey Malt

Deze Japanse single malt wordt twee keer gedestilleerd in Coffey-alambieken, wat veel body en aroma geeft. Een uitzondering.


Lot No. 40

Perfect om rye whisky in pure staat te begrijpen, want gemaakt van 100% gerst. In kolommen en alambiek gedestilleerd. Lot No. 40 rijpt in vaten van Amerikaans eikenhout en is ideaal voor cocktails.


Maker’s 46

Maker’s 46 is zowel intens als verfijnd en wordt gemaakt in Kentucky, waar hij rijpt in Frans eikenhout. Dit karameliseert de suikers in deze bourbon en geeft complexe aroma’s van vanille en karamel.

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter