Wijn maken zoals ze het deden in het oude Rome

Door marigui

 TAGS:undefined

Stel je voor dat je in staat zou zijn de wijn te proeven die de inwoners van het oude Romeinse Rijk dronken. Nou, deze droom kan uitkomen dankzij een onderzoek van de ruïnes van wijnkelders waarin deze wijnen oorspronkelijk werden geproduceerd, waarbij amforen, enkele kruiken van aardewerk gebruikt door de oude beschavingen om allerlei soorten goederen op te slaan en te transporteren, een sleutelrol spelen.

Een producent van een stad in de buurt van Portland in de staat Oregon (VS), is begonnen met de productie van de eerste zendingen van wijn gemaakt volgens dezelfde technieken die de Romeinen gebruikten meer dan 2000 jaar geleden. Een professor in de keramiek, Andrew Beckham genaamd, is er samen met zijn vrouw Annedria in geslaagd om enkele wijnranken van Chardonnay en Pinot Noir te verbouwen, en onder leiding van de Italiaanse wijnboer Elisabetta Foradori, hebben ze zich ingezet om deze merkwaardige uitdaging aan te gaan.

Beckham heeft de oorspronkelijke amforen gereproduceerd op basis van de ontwerpen van Romeinse kruiken, Spaanse potten en Georgische “Qvevri”, en heeft ontdekt dat hun vorm de kenmerken van de verkregen wijn op een belangrijke wijze beïnvloedt. De poreusheid van het aardewerk verhoogt de blootstelling aan zuurstof van de wijnen tijdens het ouder worden, dat  creëert zachtere tannines en vergroot de aroma’s van noten, chocolade en gekookt fruit. De producent bevestigt dat dit het mogelijk maakt om dezelfde resultaten in de helft van de tijd te verkrijgen dan wanneer eiken vaten worden gebruikt voor veroudering.

Tegenwoordig ontwikkelt hij wijnen gefermenteerd in amfora en gerijpt in hout, gefermenteerd en gerijpt in amfora en gefermenteerd in amfora en van gemengde rijping, elk met zijn specifieke kenmerken en groot potentieel, vooral voor degenen die van fruitige en subtiele smaken houden, vol van verschillende schakeringen. De belangrijkste is natuurlijk de uitsluitend in aardewerk geproduceerde, die een mooie robijnrode kleur laat zien, met aroma’s van onder andere pruimen, bramen, chocolade, kaneel, een echt nieuwe wijn in de afgelopen eeuwen, die verrassend genoeg, zeer aangenaam om te drinken blijkt.

 TAGS:Augustus Chardonnay 2014Augustus Chardonnay 2014

Augustus Chardonnay 2014

 

 

 TAGS:Augustus Trajanus 2010Augustus Trajanus 2010

Augustus Trajanus 2010

Tambien te puede interesar

Laat een bericht achter