Mening over Tenuta di Argiano Brunello di Montalcino Riserva 2012 door Passione Vino

Tenuta di Argiano (Brunello Di Montalcino)

« Terug naar Tenuta di Argiano Brunello di... profiel

Tenuta di Argiano Brunello di Montalcino Riserva 2012

  • |
  • 4 /5
Druiven: 100% Sangiovese
Alcohol: 14
Appellation: Brunello di Montalcino DOCG
Inhoud: 0, 75 l
De Brunello di Montalcino Argiano onderscheidt zich door zijn elegantie en zijn intense robijnrode kleur. Een goede concentratie in het midden gehemelte en een aanhoudende nasmaak, met een ronde lichaam en wulpse zijdeachtig en interessante tannines. Het combineert kracht en elegantie en geeft een veelbelovende toekomst. Met zijn charmante aroma's van rode vruchten en de schone frisheid, de complexiteit van deze wijn toont een optimale balans. Om optimaal te genieten van de kwaliteiten, giet de wijn ten minste 1 uur voor het opdienen.
wijngaarden Argiano's zijn gezegend met een gelukkige microklimaat en benijdenswaardige positie die bijdragen aan de ontwikkeling van de wijnstokken. De vegetatieve cyclus en rijpingsperiode zijn te wijten plateau van de 300 meter boven de zeespiegel, waardoor koele nachten in de zomer maanden. De gematigde regenval in het algemeen van Montalcino bevordert een beter en gezonder rijping van de druiven, waardoor meer concentratie wijn en parfums. Dit, samen met de constante en warme wind uit het Maremma afkoelen de druiven tijdens de heetste dagen van de zomer zorgt voor een tragere rijpingsperiode gunstige randvoorwaarden. Ten slotte is de nabijheid van Argiano naar Monte Amiata, een van de hoogste toppen in Toscane, dat beschermt het hele gebied tegen slecht weer. De combinatie van al deze factoren samen in staat Argiano tot jaar te produceren na jaar high profile wijnen en consistent goede wijnen.
De Sangiovese druiven worden meestal geoogst tussen eind september en half oktober, afhankelijk van het type van de bodem, de blootstelling van de wijngaarden en de klimatologische omstandigheden. De most wordt gefermenteerd in contact met de huid roestvrij stalen vaten met een gecontroleerde temperatuur gedurende twee of drie weken. De gisting tijd varieert van het ene vat naar het andere, afhankelijk van de wijngaarden waarvan de druiven komen. Zodra de alcoholische gisting begint spontaan malolactische gisting, een natuurlijk proces dat appelzuur omzet in melkzuur en maakt het zacht wijn. Deze tweede gisting kan duren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur van de kelder. Dit proces verzacht niet alleen de wijn, vermindert de zuurgraad en stabiliseert de cursus, maar geeft meer diepte, complexiteit en elegantie.

Meer opinies over Tenuta di Argiano Brunello di Montalcino Riserva 2012 zien »