Trends:

Versterkte wijn

Bekijk alle producten in Versterkte wijn

Versterkte wijnen zijn wijnen die een hoger alcoholpercentage dan normaal bevatten. Een versterkte wijn heeft meestal tussen de 15% en 23% alcohol, terwijl de niet-mousserende wijnen (rood, wit en rosé) meestal niet meer dan 14,5% alcohol bevat.

De oorsprong van de versterkte wijn ligt in de 100 jaar oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Tijdens de oorlog konden de Britten geen wijn kopen uit Normandië of uit Bordeaux, zoals ze vandaag de dag wel kunnen, en ze moesten de voorraden bijwerken op ver weg gelegen kusten zoals Porto en Cadiz. Om ervoor te zorgen dat de wijn in goede staat zou aankomen op de bestemming, voegden ze meestal nog wat alcohol of cognac toe, en zo ontstond de versterkte wijn.

Er zijn 2 manieren om klassieke versterkte wijnen te bereiden:

  • Het toevoegen van wijnalcohol (most of wijn alcohol gedistilleerd uit wijn om de status van wijn niet te verliezen).

  • Met behulp van rozijnen, door Botrytis, door de zon, in combinatie met een hogere concentratie van suiker zorgt ervoor dat er meer alcohol ontstaat in de alcoholische gisting.

De bekendste versterkte wijnen zijn de Sherry, Montilla-Moriles, en een aantal andere goed geclassificeerde wijnen zijn Port , Sauternes , Tokaj en Ijswijn.

Op een bruiloft combineren, droge genereuze wijnen goed met de hapjes en worstjes. Bij een dessert van bijvoorbeed chocolade, foie gras en oude kaas past dan weer beter een zoete versterkte wijn.

Koop Versterkte wijn online.

Meer zien

Drinks&Co beveelt je aan

Versterkte wijn: Top aanbiedingen

alle zien

Versterkte Wijn: Robert Parker cijfer

alle zien